Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Öngyilkos lett a kórházi fertőtlenítőt hamisító román vállalkozó

2016.07.20. 11:20

Öngyilkossági szándékkal, tudatosan ütközött kocsijával az út menti fáknak május végén a hamisított kórházi fertőtlenítőszerek botrányában érintett Dan Condrea román vállalkozó - közölte az MTI.

Nem volt féknyom

Lezárták a baleset ügyében indított vizsgálatot, mert nem találtak bűncselekményre utaló jeleket. A nyomok arra utalnak, hogy Condrea szándékosan vezette neki autóját Bukarest közelében az út mentén levő fáknak. Nagy sebességgel hajtott neki egy fának, fékezésre utaló nyomokat ugyanis nem találtak a baleset helyszínén. Az ütközés olyan erős volt, hogy az autó több fának is nekicsapódott, az autó teljesen szétroncsolódott.

A baleset pillanatában Condrea ellen bűnügyi vizsgálat zajlott, miután kiderült, hogy vállalata, a Hexi Pharma hamisított fertőtlenítőszereket forgalmazott romániai kórházaknak. A román média szerint a Hexi Pharma tulajdonosát őrizetbe vették volna a baleset utáni napon.

Így is sok a fertőzés

Az üzletember halála ellenére folytatódik a vizsgálat a hamisított fertőtlenítőszerek ügyében. 280 kórház érintett a 70 millió lejes (4,9 milliárd forint) kárt okozó csalásban.

A többszörösen hígított fertőtlenítőszerek miatt lemondott a román egészségügyi miniszter. Azért is volt nagy a botrány, mert Romániában magas a kórházi - nozokomiális - fertőzések száma. Az egészségügyi minisztérium több kórházban vizsgálatot rendelt el, és megállapította, hogy több helyen nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat.