Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ítéletidő volt Németországban és Ausztriában

2016.07.22. 12:31

Heves viharok csaptak le Németország nyugati és déli részére, több településen villámárvíz pusztított, egy ember súlyosan megsérült, írja az MTI.

Másfél méteres árhullám az utcákon

A legnagyobb károk a Bonn térségében fekvő Euskirchen járásban keletkeztek a csütörtök délután kezdődött özönvízszerű esőzés miatt. A Mechernich nevű kisvárost helyenként másfél méter magas víz lepte el.

Az alig 30 ezer lakosú településen több mint 450 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Volt, akit csónakkal kellett kimenekíteni otthonából, és egy embert súlyos sérülésekkel kórházba vittek. A helyzet csak péntek reggelre normalizálódott.

Hamburgban és Alsó-Szászország tartomány több részén is áradások keletkeztek, és az ország déli térségét is viharokkal érte el a hőséget megszüntető hidegfront. Bajorországban fákat csavart ki és villanyvezetékeket szakított le a vihar, a tartomány fővárosában, Münchenben villámcsapás miatt fennakadások voltak az elővárosi vasút közlekedésében.

Földcsuszamlás, áradás, kőomlás

Ítéletidő tombolt Alsó-Ausztriában, Stájerországban és Karintiában is csütörtök késő este, orkánerejű szél, jégeső és heves esőzések okoztak károkat. Az alsó-ausztriai Waidhofen an der Thaya-i járásban több mint 250 tűzoltó volt bevetésen. Dobersberg település pincéit elárasztotta a víz, a szél tetőket bontott meg, és galambtojás nagyságú jégeső esett.

Kautzen településnél textilüzemi csarnokok kerültek víz alá. A közelben több fát is kicsavart a szél, az egyik egy autóra esett. A Karlstein településről Waidhofen irányába tartó utat lezárták, a környékbeli falvakban áramkimaradást okozott a vihar. Senki sem sérült meg.

Karintia tartomány egyes részein is vihar tombolt csütörtökön éjszaka. Spittal an der Drau-i járásban földcsuszamlás, kőomlás és áradás volt. Mintegy nyolcvan embernek kellett elhagynia otthonát. A B100-as út Oberdrauburg településnél lévő szakaszát kőomlás miatt lezárták.

A stájerországi St. Stefan ob Stainz településen villámlás következtében kiégett egy lakóház, Graztól északra lévő falvakban pincéket öntött el a víz. Az S36-os murtali gyorsforgalmi úton kidőlt fák akadályozták a közlekedést. A vihar okozta károk felmérése még pénteken délelőtt is tartott országszerte.