Iskolai lövöldözésekről és a tömeggyilkos Breivikről olvasott a müncheni ámokfutó

2016.07.24. 10:39 Módosítva: 2016.07.24. 11:08

Iskolai mészárlásokról és fegyveres ámokfutásokról szóló könyveket és írásokat találtak annak a 18 éves fiúnak a szobájában, aki pénteken 9 embert lőtt le Münchenben, majd öngyilkos lett, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Thomas de Maizière német belügyminiszter szerint mindez megerősíti az összefüggést a fiú tette és a norvégiai Utøya szigetén 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik között. A szélsőjobboldali nézeteket valló Breivik  2011. július 22-én kezdett ámokfutásba, a müncheni fiú pedig pontosan a tömegmészárlás ötödik évfordulójának napján. A német Bild szerint a müncheni fiú ráadásul épp olyan pisztolyt használt, mint Breivik, és a Whatsappon is a norvég tömeggyilkos fotója volt a profilképe.

A 18 éves német-iráni fiú a 2009-es németországi Winnendenben elkövetett iskolai mészárlásról szóló könyvet is olvasta. 2009. március 11-én az Albertville-Realschule egyik korábbi diákja tizenhat embert, köztük járókelőket lőtt le, majd öngyilkos lett.

A legérdekesebb, hogy a müncheni ámokfutó szobájában megtalálták Peter Langman Miért gyilkolnak az iskolások című könyvét is. Az amerikai pszichológus szerző ebben a könyvben húsz évre visszamenőleg elemzi a fegyveres iskolai ámokfutásokat, és a könyvben idéz a lövöldözéseket elkövető diákok naplóiból és kihallgatási jegyzőkönyveiből.

A Berliner Morgenpost megkereste Peter Langmant. A pszichológus azt mondta: nem szokatlan, hogy az ámokfutók tettük elkövetése előtt korábbi hasonló esetekről tájékozódnak. A többség az interneten búvárkodik, mások azonban ennél jobban is elmélyednek a témában. A pszichológus könyvét egy 2003-as coloradói iskolai ámokfutás elkövetőjénél is megtalálták. 

A könyvben Langman a következőképpen csoportosítja az iskolai ámokfutásokat elkövető zavart személyiségeket: 

  • pszichopaták (extrém nárcisztikus személyiségek, akik nem éreznek empátiát más emberek iránt)
  • pszichotikus elkövetők (tévképzetek, hallucinációk)
  • traumatizált ámokfutók (nehéz gyermekkor, gyermekkori szexuális zaklatás, drogok) 

Langman szerint az iskolai ámokfutások és a depresszió között komoly kapcsolat fedezhető fel. A könyvben szereplő 10 gyilkos közül 9 depresszióval küzdött és öngyilkossági gondolatok foglalkoztatták őket.

A Münchenben lövöldöző 18 éves fiúról is azt közölte a rendőrség, hogy orvosi és pszichiátriai kezelés alatt is állt, és depressziós tüneteket mutatott.  Természetesen mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy önmagában a depresszió ilyen szörnyű tettekre sarkallja az embert. 

Langman azt is megjegyezte: általában nem igaz, hogy az iskolai ámokfutásokat az iskolai közösségből kirekesztett, kicsúfolt diákok követik el. Az elkövetők iskolai eredménye általában átlagos vagy annál jobb volt. Nem jellemző, hogy a bukás vagy a kirúgás fenyegette őket, sokan közülük pedig kifejezetten sportosak voltak.   

Bár a müncheni fiú nem egy iskolaépületben gyilkolt, az ő tette is egyfajta iskolai lövöldözésnek minősül. A müncheni McDonald's-nál és a bevásárlóközpontban elsősorban középiskolás korú diákokat vett célba. Egy kamu Facebook-oldalt is létrehozott, amin diákokat hívott péntek délutánra a gyorsétterembe. 

A müncheni ámokfutó szüleiről egyelőre nem sokat tudni, miután a lövöldözés és fiúk öngyilkossága után érthető okokból nem voltak kihallgatható állapotban. Az ámokfutó a szüleivel és fiútestvérével lakott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport