Emma
6 °C
11 °C

Az Iszlám Államnak tett hűségesküt az ansbachi robbantó

2016.07.25. 05:56
Felrobbantotta magát egy szíriai férfi vasárnap este a Nürnberg közelében lévő Ansbach óvárosában. A merényletben csak a támadó vesztette életét, tizenketten megsérültek, köztük hárman súlyosan. Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter első nyilatkozatában iszlamista öngyilkos merényletről beszélt.

Hétfőn délelőtt az MTI szerint a következőket lehet tudni a nyomozásról: a 40 ezres település óvárosában az Ansbach Open című szabadtéri fesztivált záró vasárnap esti koncert közben a biztonsági emberek 21.45 körül egy gyanús férfira lettek figyelmesek. A hátizsákos férfi megpróbált bejutni a nézőknek elzárt területre, de nem engedték be, mert nem volt belépőjegye. Egy ideig fel-alá járkált, majd egy közeli borozó teraszánál álldogált, és 22.10 körül feltehetően szándékosan működésbe hozott egy bombát, ami a hátizsákjában volt.

A robbanás után kétszáz rendőr és háromszázötven mentő, tűzoltó érkezett az ansbachi óvárosba. Körülbelül 2500 embert küldtek el a fesztivál területéről és ez egész környéket lezárták. Pánik nem tört ki, az evakuálás viszonylag nyugodtan zajlott. A helyszínelés hétfő reggelig tartott. Közben a rendőrség nagy erőkkel kiszállt a férfi lakóhelyére, szobáját átkutatták, lakótársainak kihallgatása hétfőn délelőtt még zajlott.

A férfit az Eurodac uniós menekültügyi ujjnyomat-nyilvántartó rendszer adatai alapján Bulgáriában és Ausztriában is regisztrálták. Ezért a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékjogi kérelme elutasítása után felszólította Németország elhagyására, és figyelmeztette, hogy kitoloncolják, ha nem távozik önként.

Egyelőre nem ismert, hogy miért nem távolították el az országból

– mondta Tobias Plate, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője. A kitoloncolás nem szövetségi, hanem tartományi feladat.

A férfi lelkiállapota labilis volt, kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták. A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene.

A robbantás helyszíne és a fémdarabokkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép arra utal, hogy nem csupán öngyilkos akart lenni, hanem igyekezett minél több emberben kárt tenni.

Csak a szerencsén múlt, hogy nem haltak meg és nem sebesültek meg többen

– mondta Joachim Herrmann hajnalban. Akkor azt mondta, szerinte kézenfekvő feltételezés, hogy a robbantás iszlamista öngyilkos merénylet volt, „de ez egyelőre csak feltételezés”. A férfi nem vonta magára a hatóságok figyelmét radikális vallási, politikai nézetekkel.

Aztán hétfő kora délután az AP azt közölte: videó van arról, hogy a férfi hűségesküt tesz az Iszlám Államnak. A Reuters jelentése szerint a szíriai férfi Aleppóban élt a menekülése előtt, és háborús sebesüléseket is szerzett. A férfi otthonában erőszakos videókat, bomba készítéséhez szükséges anyagokat is találtak.

A tartományi belügyminiszter arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatósággal. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal.

A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger elmondta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.

Németország sokkban

  • Július 18-án egy tizenhét éves afgán fiú baltával és késsel támadt egy vonat utasaira Würzburgnál. Öt embert sebesített meg, ketten életveszélyben vannak. Riaz A. az Iszlám Állam nevében követte el a támadást, erről egy videót is közzétett.
  • Néhány nappal később, pénteken délután egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár kilenc embert megölt, huszonegyet megsebesített Münchenben. A német rendőrség „klasszikus ámokfutásnak” minősítette az esetet. A fiút gyakran szekálták az iskolában, depressziós volt. Az áldozatok között egy magyar állampolgár is volt
  • Vasárnap délután a Stuttgarthoz közeli Reutlingenben egy 21 éves szíriai menekült machetével ölt meg egy lengyel nőt egy török gyorsbüfében. Munkatársak voltak, meg nem erősített információk szerint a férfi szerelmes volt a nőbe. Nincs arra utaló jel, hogy a menedékkérő terrorista lett volna.