Bomba robbant Mogadishu repülőterén

2016-07-26T102834Z 368945079 S1AETRTZIWAA RTRMADP 3 SOMALIA-BLAS
2016.07.26. 10:38 Módosítva: 2016.07.26. 14:39

Legkevesebb 13 ember meghalt, amikor bombatámadás érte Mogadishu repülőterét, és a reptér felé vezető úton lévő ellenőrzőpontot, írja a BBC. A szomáliai helyi lapok szerint autóba rejtett pokolgépeket robbantottak fel. A most megtámadott reptér közelében van egy támaszpont, ahol az ENSZ kirendeltsége, az Afrikai Unió békefenntartó erői, illetve külföldi nagykövetségek kaptak helyet – feltehetően ez volt a terroristák célpontja. Az AP szerint az áldozatok között hét ENSZ alkalmazott van.

A támadásért az al-Kaidához tartozó és több több ezer ember haláláért felelős as-Sabáb vállalta a felelősséget. Az iszlamista milícia gyakran intéz támadásokat az országban, hogy elűzze az ENSZ által támogatott kormányt. Az elmúlt hetekben szállodákat támadtak meg, és autóba rakott pokolgépeket robbantottak fel. Június végén egy út szélén elhelyezett pokolgépet robbantottak fel távirányítóval, amikor elhaladt mellette egy kisbusz, a támadásban 18 utas életét vesztette.

A szomáliai kormány az Afrikai Unió erőivel együtt harcol az iszlamista fegyveresek ellen, akik korábban Szomália jelentős részét, köztük a fővárost is uralták. Ezt követően az al-Sabáb taktikát váltott, és a hagyományos fegyveres összecsapások helyett gerilla-hadviselést folytat és öngyilkos merényleteket követ el.

A csoport Kenya fővárosában, Nairobiban követte el eddigi egyik leghírhedtebb terrortámadását, amikor fegyveresei 2013-ban megtámadtak egy bevásárlóközpontot, és több mint hatvan embert megöltek. A szervezet azért vette célba Kenyát, mert az ország katonái részt vesznek a szomáliai békefenntartásban.

(Borítókép: Az egyik robbantás helyszíne az Afrikai Unió békefenntartó erők támaszpontjának közelében. REUTERS/Ismail Taxta)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport