Konstantin
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Az Iszlám Állam autóbombái egy egész teret eltűntettek a föld színéről

2016.07.27. 10:48

Szerda reggel két autóbomba robbant fel egyszerre a szír-török határ szíriai oldalán található Kamisli városában, a merényletben dél körüli információk szerint 31-en haltak meg, és több tucatnyian sérültek meg. A mentésről készített videón látszik, hogy a detonációk több méter mély árkokat vájtak a talajba, és lecsupaszították a környező házakat:

A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, a terrorszervezet hírügynöksége, az Amaq 100 halottal dicsekszik.

A Szíria északkeleti részén található 240 ezres város eddig a polgárháború sújtotta ország nyugalmasabb területei közé tartozott. 2012-ben az Aszad-rezsim ugyanis úgy határozott, hogy az erőforrások kímélése érdekében visszavonja erőinek nagy részét a régióból, helyüket a kurd milícia, a Népi Védelmi Egységek (YPG) vette át. Így aztán az elkeseredett polgárháborús harcok elkerülték a környéket.

Kamisli városát évek óta sajátos megosztottság jellemzi: a határátkelőt és a repteret - néhány arab és keresztény kerülettel együtt - az itt maradt szír kormányerők ellenőrzik, a város többi része viszont a kurdoké. A felosztás egy-két összetűzéstől eltekintve - ami az ország állapotát nézve igazán csekélység - alapvetően működni látszik.

Az YPG egyébként 2014-től kezdve vívja elkeseredett harcát az Iszlám Állammal; ez a harc Kobani ostromáig a túlélésért folyt, azonban manapság már inkább a Kalifátus felszámolása a tét. Nem véletlen, hogy a kurd Rudaw hírügynökség szerint a merénylet célpontja is az YPG irodái voltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!