Konrád
5 °C
17 °C

Szinte mindent leírtak az ansbachi merénylőről, mégsem tudták megállítani

2016.07.27. 15:24
Az ansbachi robbantás szíriai elkövetője közveszélyes öngyilkosjelölt lehetett, és egy rejtélyes segítő révén, gyanús körülmények között érkezett Németországba 2014-ben. Az MTI összefoglalta a német lapértesüléseket.

A Bild című lap egy 2015 elején készített pszichológiai szakvéleményre hivatkozva azt írta, hogy az aleppói származású férfiről megállapították, hogy „szélsőséges lelkületű”, felesége és hat hónapos gyermeke halála után nincs vesztenivalója és feltételezhető róla, hogy „látványos öngyilkossággal” véget vet életének.

A dokumentum szerint elmondta, hogy öngyilkossági gondolatai vannak, és tett előkészületeket arra az esetre, ha kitoloncolják Bulgáriába. A szakvéleményben azt is rögzítették, hogy az elutasított menedékkérő egyszer egy üveg benzinnel a zsebében indult el a menekültügyi hatósághoz, de egy civil szervezet munkatársának sikerült visszatartania.

Johannes Dimroth, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy sok más dokumentum mellett a szakvéleményt is vizsgálják, de tartalmáról a személyes adatok kezelésének szabályai alapján nem közölhet többet.

A Süddeutsche Zeitung című lap szintén a szakvéleményre hivatkozva azt írta, hogy a férfi elmondása szerint Aleppóban egy bombatámadásban súlyosan megsérült, majd fogságba került és kínozták. Bulgáriában idegenrendészeti őrizetbe került, ahol ismét bántalmazták, sebesüléseit pedig nem látták el, hanem két hónapi fogság után egyszerűen kitették az utcára.

Ekkor azonban szerencsére találkoztam egy szírrel, aki vett nekem egy repülőjegyet Ausztriába

– tette hozzá. Ez rejtélyes fordulat, mert nemigen vannak Bulgáriában szíriaiak, akik ismeretlen honfitársaiknak repülőjegyet vásárolnak, jegyezte meg a Süddeutsche Zeitung, rámutatva, hogy az Iszlám Állam célzottan igyekszik megnyerni labilis lelkiállapotú és szorult helyzetben lévő embereket.

Repeszdarabok által okozott, állandó fájdalommal járó térdsérülését Bécsben operálták meg, A bajorországi Ansbachban pedig pszichiátriai kezelést kapott. Kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, majd július 24-én a bajorországi város központjában, egy szabadtéri koncert közelében felrobbantotta magát. A robbanásban meghalt, tizenöten megsebesültek.

A Süddeutsche Zeitung szerint a pokolgépet hozzáértés nélkül állították össze. A legtöbb sérülést nem is a robbanószerkezetbe töltött fémdarabok okozták, hanem a nyomáshullám miatt kitört ablakok, kirakatok üvegcserepei. „A pokolgép egy bombácska volt” – mondta a lapnak egy leszerelt amerikai katona, aki turistaként volt a helyszínen.

Az eddig közölt hivatalos adatok alapján a 27 éves férfit 2014-ben Bulgáriában menedékkérőként regisztrálták és oltalmazotti jogállást kapott, majd Ausztriában is regisztrálták, mielőtt Németországba érkezett. Menedékjogi kérelmét 2014 végén elutasították és felszólították az ország elhagyására, majd kérelmére egészségi okok miatt felfüggesztették a kitoloncolását elrendelő határozat végrehajtását. A robbantás előtt tizenegy nappal, július 13-án ismét távozásra szólították fel és közölték vele, hogy Bulgáriába szállítják, ha harminc napon belül önként nem hagyja el az országot.

Az ansbachi robbantás szíriai elkövetője
Az ansbachi robbantás szíriai elkövetője
Fotó: Handout / AFP

A mobiltelefonján találtak egy felvételt, amelyen arról beszél, hogy Allah nevében merényletet hajt végre, bosszúból azért, hogy németek az iszlám útjába álltak és muszlimokat öltek, és Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam vezetőjét említi.

Az Iszlám Állam Aamák nevű propagandaoldala megjelentetett egy felvételt, amelyen egy arcát fekete sállal takaró férfi a többi között azt mondta, azért van Ansbachban, hogy véghez vihessen egy mártírsággal végződő műveletet. Ez arra utal, hogy a felvétel megegyezik azzal a videóval, amelyet mobiltelefonján találtak.

A nyomozást a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség magához vonta . A robbantásról szóló sajtóhíreket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kommentálták.