Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Folytatódik a török újságírók elleni hajsza

2016.07.27. 11:19

A Zaman című török napilap egykori vezetői és publicistái, összesen negyvenhét újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot a hatóságok szerdán Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében, írja az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és mozgalmát teszi felelőssé az incidensért. Gülen elítélte a történteket és tagadja, hogy bármi köze lett volna az erőszakos hatalomátvételi kísérlethez.

A Zaman című napilap korábban Gülen hálózatához tartozott, idén március elején azonban állami felügyelet alá vonták a prédikátor által kiépített „párhuzamos struktúrák” elleni fellépés részeként.

Sahin Alpay publicista az előállításánál jelen lévő újságíró kollégák kérdéseire úgy reagált:

Nem nyilatkozom, nem vagyok bűnös. Nem értem, miért állítanak elő, de majd megtudom.

A sajtóban hétfőn kezdődtek a tisztogatások, akkor negyvenkét újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot. Gyűlöletbeszéddel és terrorista szervezet támogatásával vádolják őket.

Közülük eddig tizenhatot sikerült előállítani. Tizenegy újságíróról viszont úgy tudni, hogy már elhagyták Törökországot, nyolcan a puccskísérlet után, hárman pedig még előtte.