Frigyes
15 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A szabadságpárti jelölt nyerhet Ausztriában

2016.07.29. 14:34

A szabadságpárti jelölt nyerné az osztrák államfőválasztást a Gallup közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint, amik eredményét pénteken tették közzé, két hónappal a megismétlendő választás előtt - írja az MTI. A felmérésben hatszázan vettek részt, a kérdésekre a hét közepén válaszoltak.

Norbert Hoferre, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjére, az eredeti második választási forduló vesztesére 52 százalék voksolna, Alexander Van der Bellent, a Zöldek pártjának jelöltjét 48 százalék támogatja.

A válaszadók 65 százaléka ugyanazt a jelöltet fogja választani, mint korábban. Öt százalék biztosan másra voksol majd, ugyanennyien átgondolják még a korábbi döntésüket.

Van der Bellenre inkább a nők, a fiatalok és a magasabb jövedelemmel rendelkezők szavaznak, míg Hoferre a munkások, valamint a 30 és az 50 év közötti korosztály.

Megsemmisítették a második fordulót

A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A második fordulót azonban az alkotmánybíróság határozata értelmében kell megismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó, szabadságpárti beadványt. Az államfőválasztás megismételt második fordulóját várhatóan október 2-án tartják.