Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Ferenc pápa megvédte az iszlámot

2016.08.01. 06:21

Helytelen az iszlámot a terrorizmussal azonosítani - jelentette ki Ferenc pápa újságíróknak vasárnap. A katolikus egyházfő Lengyelországból a Vatikánba utazva a repülőgépen elmondta: az iszlámot nem lehet az erőszakkal azonosítani.

Ez nem helyes és nem igaz

- mondta.

A pápa akkor beszélt erről, amikor egy újságíró a Franciaországban július 26-án meggyilkolt 84 éves római katolikus papról kérdezte. A támadás elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta.

Ferenc pápa szerint minden vallásban van egy kisebb fundamentalista csoport. Így van ez a katolikusoknál is - közölte. "Nem szeretek az iszlám erőszakról beszélni, mert az újságokból naponta értesülök az erőszakról Olaszországban, valaki megöli a barátnőjét, más az anyósát. Ezek mind megkeresztelt katolikusok" - mondta.

Ha szóvá teszem az iszlám erőszakot, akkor szóvá kell tenni a katolikus erőszakot is. Nem minden muzulmán erőszakos.

Szerinte a terrorizmusnak különböző okai vannak. Kifejtette: veszélyes kijelenteni, de a terrorizmus akkor fokozódik, ha nincs más lehetőség, és amikor a pénzt bálványozzák az ember helyett, amikor azt helyezik a világgazdaság középpontjába. "Ez a terrorizmus első megjelenési formája. Ez az alapvető terrorizmus az emberiség ellen. Beszéljünk inkább erről" - mondta.

"Megkérdeztem magamtól, hány munkanélküli fiatalt fosztottunk mi meg Európában eszményeitől. Ezután ők a kábítószerhez, az alkoholhoz fordulnak, vagy jelentkeznek az Iszlám Államba" - hangoztatta a katolikus egyházfő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!