Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Német alkancellár: Európa nem engedhet a török zsarolásnak

2016.08.01. 18:51

Törökországon múlik, hogy állampolgárai megkapják-e az uniós vízummentességet, és Európa semmiképp nem hagyhatja zsarolni magát - írja az MTI a német alkancellárra hivatkozva. Sigmar Gabriel a török külügyminiszter korábbi nyilatkozatára reagált, amely szerint Törökország felmondhatja a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodást, ha az unió legkésőbb októberig nem vezeti be a török állampolgároknak ígért vízummentességet.

Gabriel szerint a "bevándorlás ügyében szükség esetén elég erősek vagyunk ahhoz, hogy nehéz időket is átvészeljünk". Törökország viszont elindult a halálbüntetés visszaállítása felé, és ezzel "olyan drasztikusan távolodik Európától, hogy végül fölösleges lesz folytatni az uniós csatlakozási tárgyalásokat" - mondta a szociáldemokrata párt elnöke rostocki látogatásán tett sajtónyilatkozatában.

A koalíciós társ jobboldali CDU/CSU is bírálta Ankarát. Az uniós vízummentesség csak akkor jár, ha a török fél mind a 72 feltételt teljesítette, engedményről nem lehet szó - hangoztatta Berlinben Wolfgang Boschbach CDU-s parlamenti képviselő. A bajor CSU főtitkára, Andreas Scheuer pedig Münchenben azt mondta, hogy a feltételekről nem lehet "bazári" alkudozást folytatni, akkor sem, ha az "Erdogan-féle új Törökország stílusjegye a fenyegetés és az ultimátum".

A belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate arra a kérdésre, hogy fölerősödhet-e ismét a menekülthullám, ha Törökország felmondja a megállapodást, azt mondta, hogy ez elképzelhető, de a tárcának nincsenek előrejelzései erre az esetre. Az EU a megállapodás alapján eddig 849 szíriai menekültet vett át Törökországból, közülük 294-et Németország fogadott be, mondta.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban hétfőn kijelentette, hogy az ankarai kormány konkrét menetrendet akar látni, és ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország "arra kényszerül", hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól. "Ez jelentheti október elejét vagy közepét is - de a dátum lefektetését várjuk" - mondta.

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.