Szilvia
5 °C
16 °C

Keresztény hitre akarták téríteni a táborba zárt menekülteket

2016.08.02. 18:41

Egy keresztény segélyszervezet dolgozói meg akartak téríteni olyan muszlim menekülteket, akik egy görögországi zárt táborban raboskodtak, írja a Guardian. A lap legalább két esetről tud, amikor térítő leveleket adtak át a Leszbosz szigeten működő Moria tábor lakóinak.

A keresztény hittérítők a következő arab nyelvre fordított szöveget akarták aláíratni a  rabokkal: "Tudom, hogy bűnös vagyok, kérem Jézust, hogy bocsásson meg bűneimért, és ajándékozzon meg az örök élettel. Szeretni és szolgálni szeretném őt."

A megkérdezett menekültek szerint a segélyszervezet munkásai rámenősen próbálták őket megtéríteni. A lap úgy tudja, a táborban dolgozó Euro Relief nevű segélyszervezet két tagjáról bizonyosodott be, hogy térítettek.

A történteknek az ad súlyt, hogy a Euro Relief az egyetlen segélyszervezet, amely a táborban dolgozik. Az összes többi ugyanis kivonult, amikor szembesültek az EU-Törökország megállapodás következményeivel. A márciustól élő megállapodás szerint ugyanis a sziget menekülttáborát zárt létesítménnyé alakították, ahol szögesdrótok mögött, börtönkörülmények közt tartják azokat a tízezreket, akik a háború elől menekültek el. A menekültek legtöbbje szír vagy afgán.

A segélyszervezet vezetője a Guardiannak azt nyilatkozta, hogy tilos a segélyszervezet dolgozóinak bármilyen nyomtatványt osztaniuk, és ha valaki ezt megszegi, akkor lépéseket tesznek.

A moriai menekülttábor körülményei meglehetősen mostohák. Gyakran nincs áram, víz, az ügyintézés lassú, miközben rengeteg nő, gyerek, család él a barakkokban. A fogvatartottak információhiányról panaszkodnak, elveszettnek érzik magukat, és a feszült helyzetben egyre több az agresszió.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?