Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megint fokozódik az ukrán helyzet

2016.08.04. 09:18

Idén június és július folyamán halt meg a legtöbb civil a kelet-ukrajnai válságövezetben tavaly augusztus óta az ENSZ összegzése szerint. A szakadárok arra figyelmeztetnek, hogy bármelyik pillanatban újra fellángolhatnak a harcok a térségben – írja az MTI.

A világszervezet legfrissebb jelentése szerint júniusban 12 civil halt meg és 57-en megsebesültek, míg júliusban 8 halottról és 65 sebesültről tudni. Tavaly augusztus óta nem volt ilyen nagy az áldozatok száma a harcokban részt nem vevők között. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy a térségben fokozódott az ellenségeskedés. Az áldozatok zöme aknatámadásokban halt vagy sebesült meg. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi biztosa szerint az adatok arról tanúskodnak, hogy sem az ukrán fegyveres erők, sem a fegyveres lázadók nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a civil lakosság védelmében.

Hiába a tűzszünet

Az ENSZ adatai szerint Kelet-Ukrajnában a fegyveres konfliktus kirobbanása, 2014 áprilisa óta összesen 9553 ember halt meg, és 22 137 ember sebesült meg. A minszki megállapodások aláírása, 2015 szeptembere után enyhült a válság, de idén májusban ismét kiéleződött. Ez részben azzal is magyarázható, hogy Kijev és a szakadárok vezetői nem tudtak közös nevezőre jutni a helyhatósági választások megrendezéséről a két szakadár területen, Donyeck és Luhanszk megyében.

Az ukrán kormány és a szakadárok vezetői egymást vádolják a térségbeli helyzet súlyosbodása miatt. Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik politikai vezetője az Izvesztyija című orosz napilapban csütörtökön megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy a térségben napról napra romlik a helyzet, és amennyiben az ukrán hatóságok nem tartják be a minszki tűzszüneti megállapodások legalább első három pontját, akkor pillanatok alatt újra igazi harcok robbanhatnak ki a térségben.

A minszki egyezmények szóban forgó pontjai teljes fegyvernyugvást irányoznak elő a térségben, illetve a katonák és a nehézfegyverek kivonását a frontvonal menti térségből, és rendelkeznek arról is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) kell ellenőriznie a tűzszünet betartását és a nehézfegyverek visszavonást.