Ferenc
11 °C
30 °C

Törökországban letartóztattak egy német állampolgárt

2016.08.05. 21:09
Több napja őrizetben tartanak egy német állampolgárt Törökországban, amiért kapcsolatban áll az elbukott puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Güllen hitszónok mozgalmával - közölte pénteken a német külügyminisztérium alapján az MTI.

A Süddeutsche Zeitung című német lap értesülése szerint a nőt néhány napja vették őrizetbe, mert olyan könyveket találtak nála, amelyek alapján kiderítették, hogy kapcsolatban áll Gülen mozgalmával. A német külügyminisztérium az AFP francia hírügynökség kérdésére megerősítette a lap információit, de további részleteket nem közölt.

A lap nem tudott közelebbi információt adni az őrizetve vett nő személyazonosságáról, sem az őrizetbe vétel helyéről. A lap azt sem tudja, hogy törökországi lakhellyel rendelkező németről vagy kettős állampolgárról van-e szó. Az ankarai német nagykövetség napok óta próbál kapcsolatba lépni a nővel, eddig sikertelenül - írta a lap.

Németország és Törökország között az utóbbi hónapokban feszültté vált a viszony, miután Ankara többször is kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti az Európai Unióval a menekültáradat megállításáról kötött egyezményt, a német parlament pedig határozatot fogadott el az első világháborús örmény népirtás elismeréséről.

A júliusi puccskísérlet után Berlin bírálta az 1999 óta az Egyesült Államokban emigrációban élő hitszónok hívei elleni tisztogatást is.

Efkan Ala török belügyminiszter legfrissebb adatai szerint közel 26 ezer embert vettek rendőri felügyelet alá, 13 419-et pedig előzetes letartóztatásba. Összesen több mint 50 ezer embert bocsátottak el állásából.