Endre, Elek
16 °C
28 °C

Aki a nevét hallotta, kirúgták

2016.08.07. 08:05

Több mint százötven olyan bíró, katonatiszt, rendőr és törvényhozó nevét olvasta fel vasárnap egy kétórás sajtótájékoztatón Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, aki az államfő szerint kapcsolatba hozható a délkelet-ázsiai országban virágzó kábítószer-kereskedelemmel, és a tisztségviselőket azonnal felmentette szolgálataik alól.

Duterte azt mondta, a Fülöp-szigeteken mintegy 600 ezer drogfüggő, kábítószer-ügynök és szerhasználó él. Úgy vélte, a kábítószer jelentette probléma az utóbbi években rosszabbodott, mert az állami szféra is kivette belőle a részét.

Az elnök által megjelölt tisztségviselőknek 24 órán belül jelentkezniük kell a megfelelő szervezeti egységüknél. Ha ezt nem teszik meg, akkor Duterte szavai szerint a katonaság és a rendőrség fog "vadászni rájuk".

Július ötödikén Duterte öt rendőrtábornokot nevezett meg, akik gyanúja szerint az országban működő "illegális drogkartellek védelmezői". Az említett rendőrtisztek ellen vizsgálatot indítottak. A Fülöp-szigeteki elnök lépését követően legkevesebb négy jelenlegi vagy egykori tisztségviselő adta fel magát a rendőrségen. Néhányan beismerték, hogy kábítószert fogyasztottak, de a drogterjesztésre vonatkozó vádakat tagadták.

A június 30-án hivatalba lépett Rodrigo Duterte választási kampányában azt ígérte, keményen fellép a drogokkal bármiféle kapcsolatban állókkal szemben, és fél éven belül felszámolja a bűnözés, illetve kábítószer-fogyasztás terén uralkodó áldatlan állapotokat a Fülöp-szigeteken.

A helyi média szerint az elnökválasztás óta több mint 500 állítólagos dílert és drogfüggőt öltek meg a rendőrök vagy az önbíráskodó polgárok. Emberi jogi szervezetek aggodalmukat fejezték ki a törvényen kívüli gyilkosságok miatt, és az ország néhány szenátora közölte, kivizsgálják az eseteket.