Gyárfás
16 °C
29 °C

Az Iszlám Állam terroristája volt a machetével támadó férfi

2016.08.07. 19:51
Nem terroristaként ismerték a hatóságok azt az algériai származású férfit, aki szombaton machaetével támadt a rendőrökre Charleroiban. Az Iszlám Állam magára vállalta a terrorista merényletet, a belga miniszterelnök csak annyit mondott, "terrorista gyilkosság kísérlete" miatt indítottak vizsgálatot.

Ismert volt a hatóságok előtt kisebb bűncselekmények miatt, de terrorizmussal eddig nem hozták összefüggésbe az algériai származású támadót, aki egy machetével sebesített meg két rendőrt szombat délután a dél-belgiumi Charleroi-ban - közölte sajtótájékoztatóján Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap.

A La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap internetes oldalán azt közölte, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta a két rendőrnő ellen elkövetett gyilkossági kísérletet.

A biztonsági szolgálatok rendkívüli ülését követően a miniszterelnök viszont csak annyit mondott, hogy "terrorista gyilkosság kísérlete" miatt indítottak vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a 33 éves támadó egyedül, vagy terrorista csoport tagjaként hajtotta-e végre tettét.

A fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) értékelése után a kormány az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szintet a hármas fokozaton tartja. A hármas "súlyos" szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye "lehetséges, és valószínű" - hangsúlyozta a kormányfő.

Illegálisan élt Belgiumban

A belga főügyészség vasárnapi közleményében K.B.-ként azonosította a támadót, aki 2012 óta illegálisan él Belgiumban. A férfi tette elkövetésekor nem tartotta magánál sem személyes iratait, sem mobiltelefonját, amely arra utal, hogy semmilyen nyomot nem akart hagyni maga után.

Az ügyészség úgy fogalmazott, hogy a támadás módja és körülményei is terrorista cselekményre engednek következtetni. A támadó hátizsákját a tűzszerészek átvizsgálták, de sem robbanóanyagot, sem fegyvert nem találtak benne.

Az RTBF belga közszolgálati televízió azt közölte, hogy a támadás után még az éjszaka elkezdődtek az elkövető családjának és barátainak kihallgatásai. A hajnali órákban két házkutatást is tartottak a városban és környékén, köztük az elkövető lakását is átvizsgálták.

Két rendőrnő sérült meg

Szombat délután egy arabul kiabáló férfi bozótvágó késsel két rendőrnőt sebesített meg a dél-belgiumi Charleroi város rendőrsége előtt. Az Allah Akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira a machetével hadonászó támadó. Az egyik rendőrnő könnyen sérült meg, a másik rendőrnő arcán és nyakán mély vágásokat ejtett a támadó.

A két rendőr segítségére sietett egy kollégájuk, aki kézifegyverével a támadóra tüzelt, a mellkasán és a combján találva el. A támadó a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe.

Eközben egy másik belga városban, a kelet-belgiumi Liege-ben egy bozótvágó késsel felfegyverkezett embert vettek őrizetbe vasárnap. Ez utóbbi esetben az információk szerint a török származású fiatalember ismert a rendőrség előtt, noha eljárás még nem folyt ellene. Az illegálisan Belgiumban tartózkodó húsz év körüli férfi ugyan nem használta a kést, de őrizetbe vették, kihallgatása zajlik.