Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

Olyan durva a vihar Macedóniában, hogy szükségállapotot hirdettek

2016.08.07. 21:29

További emberéleteket követelt a szombat esti ítéletidő Macedóniában, a legújabb jelentések szerint már huszonegy halálos áldozata van a viharnak, a legfiatalabb közülük hétéves - jelentette a helyi sajtó. Alekszandar Gjorgiev kormányszóvivő vasárnap délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány két hétre szükségállapotot hirdetett ki a fővárosra és az érintett területekre.

Az erős széllökésekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó viharban a rendőrség  szerint legalább huszonegy ember meghalt, több tucatnyian megsérültek, közülük huszonketten kórházi ellátásra szorultak törésekkel és zúzódásokkal. A halálos áldozatok a fővárostól északkeletre lévő közigazgatási körzetekből valók.

A sok eső miatt a fővárosban autók kerültek víz alá, a Szkopjét elkerülő körút súlyosan megrongálódott. Különösen a külvárosi részeket sújtotta a vihar.

A rendőrség speciális egységei, katonák és tűzoltók vasárnap este is a viharkárok elhárításán dolgoztak. Több száz épület rongálódott meg, fákat csavart ki a szél, több helyen szünetelt az áramszolgáltatás és mintegy ezer embert kellett evakuálni.

Az eső vasárnap reggelre elállt, de estére újabb csapadék várható. A macedón meteorológiai intézet jelentése szerint Szkopjében az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 93 liter eső esett. Az ítéletidő első két órájában 800 villámcsapást regisztráltak.