Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Öregembernek néz ki egy négyéves bangladesi gyerek

2016.08.09. 19:48

Rejtélyes betegség tüneteivel került kórházba kivizsgálásra Dakkában egy négyéves bangladesi kisfiú, aki úgy néz ki, mintha öregember lenne, írja az MTI. A dakkai egyetemi kórház vállalta, hogy diagnosztizálja a betegséget és ingyen kezeli a szegény földműves családból származó Bajezid Sikdart.

A gyermek az arcáról és végtagjairól lógó bőrfelesleggel született. A kisfiú a betegség következtében szívpanaszokkal és hallászavarral is küszködik.

A család számos orvossal konzultált, de senki sem tudta megmondani, mi baja lehet a gyermeknek - mondta el az édesapa, Lablu Sikdar.

Eladtuk a földünket, hogy a helyi kórházakban kezeltessük. Jártunk természetgyógyászoknál is, próbálkoztunk gyógynövényalapú kezeléssel, de nem történt semmi változás. Ez a kórház az utolsó reménységünk

- tette hozzá.

Egyes orvosok nem zárták ki, hogy a gyermek a progéria - más néven Hutchinson-Gilford szindróma - nevű ritka betegségben, azaz ifjúkori öregedésben szenved. Az egyetemi kórház azonban további vizsgálatokat kíván elvégezni a pontos diagnózis felállításához.

Ez a betegség ihlette a Benjamin Button különös élete című filmet is, amelynek Brad Pitt alakította főszereplője öregen születik és élete során fiatalodik meg.

Abdul Kalam, a plasztikai sebészeti osztály vezetője szerint az öregedési folyamat az idő múltával felgyorsul. Bajezid szülei szerint azonban megállt a kisfiú öregedése, sőt a javulás tüneteit mutatja.

A dakkai kórház szerint a kisfiú szülei közötti vérrokonság is okozhatta a betegséget, a bangladesi falvakban ugyanis gyakori a rokonok közötti házasság.

Ugyanebben a kórházban kezelik a "Faember" néven ismertté vált 26 éves bangladesi férfit, akinek a kezén és lábán fakéregre emlékeztető hatalmas méretű szemölcsök nőttek.