Vilmos
10 °C
22 °C

Amerika besegített egy kicsit Afganisztánban, meg is halt 300 Iszlám Állam-harcos

2016.08.10. 14:52

Az Egyesült Államok által támogatott afgán erők megöltek körülbelül 300 Iszlám Állam-harcost egy két héttel ezelőtti hadműveletben, közölte a helyi NATO- és USA-parancsnok. A Reuters összefoglalója szerint John Nicholson azt mondta, ezzel jelentős csapást mértek a terrorcsoportra. Hozzátette: csúcsvezetőket is megöltek.

Az offenzíva a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban volt, és része volt az Iszlám Állam gyengítését célző hadműveletnek. A megsemmisített csoport vállalta magára korábban egy legalább 80 ember életét követelő júliusi kabuli robbantást Nicholson közölte: ezzel a terrorszervezet helyi részlegének nagyjából negyedét megölték. 

  Az Iszlám Állam 2015 elején tűnt fel Afganisztánban, a csúcsidőszakban háromezer katonájuk volt, sokan közülük már szélsőséges csoportokból igazoltak át, például a pakisztáni táliboktól, vagy az üzbegisztáni iszlám mozgalomból. 

Sokáig a táliboknál veszélytelenebbnek gondolták őket, de a kabuli robbantással világossá vált, milyen fenyegetést jelentenek úgy is, hogy nem tartanak ellenőrzésük alatt nagy területet.