Erzsébet
1 °C
4 °C

Százötvenezer dolláros kenőpénzt fogadott el egy ukrán bíró

2016.08.10. 16:18

Rajtakaptak egy ukrán bírót 150 ezer dollár (42 millió forint) kenőpénz elfogadása közben, de nem vették őrizetbe mentelmi joga miatt - közölte az MTI. A nemzeti korrupcióellenes hivatal nyomozói rajtacsípték kedden a Kijev Dnyiprovszki nevű városrészében dolgozó Mikola Csausz bírót, amint 150 ezer dollár csúszópénzt fogad el - írta Nazar Holodnickij ügyész Facebook-oldalán. Közzétett egy fotót is a művelet során lefoglalt pénzkötegekről.

Az ügyész szerint ezért akár 12 év börtönbün is kiszabható.

Csauszt nem vehették őrizetbe, mert bíróként mentelmi joggal rendelkezik, és letartóztatásáról egyedül a parlament dönthet. A törvényhozás azonban "jelenleg nyári szabadságát tölti, ezért nem tudja gyorsan kivizsgálni az ügyet, és beleegyezését adni a letartóztatásba" - írta Holodnyicki.

A korrupció komoly probléma Ukrajnában. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hónapokkal ezelőtt felfüggesztette pénzügyi támogatását egyebek között azért, mert nem történt előrelépés a korrupció elleni küzdelemben az országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?