Erzsébet
1 °C
4 °C

Legmagasabb harci készültségben az ukrán hadsereg

2016.08.11. 14:27

Oroszország nagyobb létszámú és korszerűbb felszereléssel ellátott erőket telepített az utóbbi napokban az ukrán határra a Krím félsziget mentén - közölte csütörtökön Oleh Szlobodin, az ukrán határőrség szóvivője az MTI szerint.

Egyértelműen elmondhatjuk, hogy a március óta ott állomásoztatott orosz csapatokat most újakkal váltják fel. Ezek a katonák modernebb felszereléssel érkeznek, és deszantosok is vannak köztük. Az elmúlt napokban megerősítjük a csapatokat a határon

– tette hozzá az ukrán szóvivő. Pár órával később az is kiderült, hogy az ukrán hadsereget a legmagasabb szintű harci készültségbe helyezték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azzal vádolta meg Kijevet, hogy terrorista taktikákkal próbál új konfliktust provokálni, és destabilizálni igyekszik a Krímet, amelyet Moszkva 2014-ben magához csatolt. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pedig konkrétan azt állította, hogy az ukrán hírszerzés által szervezett terrorakciót akadályoztak meg az oroszok a Krím félszigeten még vasárnap.

A Reutersnek az ukrán védelmi minisztérium azt mondta, mindez hamis információ és orosz provokáció. Utóbbit erősíti az is, hogy közben a közösségi oldalakra töltött képek és videók szerint az oroszok már az állítólagos terrorcselekmények előtt, augusztus 6-án, szombaton elkezdtek csapatokat mozgatni a Krímbe.

Ráadásul nyolc évvel ezelőtt, 2008-ban épp a pekingi olimpia megnyitója idején indított inváziót az orosz hadsereg Grúzia ellen Dél-Oszétiában. Szakértők a riói olimpia előtt arra figyelmeztettek:  Moszkva ismét a sporteseményt használhatja majd arra, hogy azzal „rátakarjon" egy újabb esetleges katonai cselekményre. Az állítólagos ukrán terrorkísérletek a félelmek szerint arra lehetnek jók, hogy Moszkva esetleg ezekre hivatkozva indítson újabb offenzívát.

Egyelőre senki nem tudja, mi fog történni a Krímben, a helyzet azonba egyre feszültebb.

A krími bábállam már Amerikát vádolja

Az állítólagos incidensre hivatkozva Putyin lemondta a kelet-ukrajnai válság rendezéséről egyezkedő „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – következő csúcsszintű tanácskozását, írja az MTI. Ezt szeptember elején, a G20-csoport hangcsoui találkozója alkalmából tartották volna meg.

Szerhij Akszjonov, a megszállt ukrán terület bábkormányának, a „Krími Köztársaságnak″ a vezetője szerint a tervezett terrorakciók mögött az amerikai külügyminisztérium áll, mert az ukrán tisztségviselőknek maguktól nem lenne merszük ilyen lépéseket tenni. (Megjegyzés: az MTI idézőjelek és kommentár nélkül, mintha csak egy legitim államalakulat tényleges vezetője lenne, úgy hivatkozik Akszjonovra, a „Krími Köztársaság vezetőjére".) 

Akszjonov arról is beszélt, hogy szerinte Kijev most már Ukrajna határain kívül is be akarja vetni azt a terrort, amelyet eddig a saját polgárai ellen alkalmazott. Egyenesen azt javasolta, hogy

a diverzánsokkal ugyanúgy járjanak el, ahogy „a földművesek a varjakkal”: öljék meg, és a határ mentén akasszák ki őket, hogy a többieket elriasszák. 

Az orosz fekete-tengeri flotta közben csütörtökön bejelentette, hogy háromnapos gyakorlatba kezdett, amelyen „a víz alatti diverzánsok elhárítására képezik ki a tengerészeket″.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?