Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Tavaly 10-15 támadást jelentettek muszlim nők ellen, a sorosozásnak antiszemita felhangja lehet

01
2016.08.11. 11:51

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma minden évben kiad egy jelentést a vallásszabadság nemzetközi alakulásáról a világban, valamint részletes országjelentéseket az adott év történéseiről: ma jelent meg a friss, a 2015-ös évről szóló jelentés, melynek már a nemzetközi összefoglalójában is idézik Orbán Viktort, illetve a Hóman-szobor ügyét. 

A Magyarországról szóló országjelentésnek pedig leginkább az az érdekessége, hogy a fideszes politikusoknak a menekültválság során tett több nyilatkozata is muszlimellenes gyanúba keveredik az elemzés szerint, Soros György emlegetése mögött pedig antiszemita felhangokra történik utalás. 

  • Az International Religious Freedom Report for 2015 nemzetközi összefoglalójában kétszer említik Magyarországot. Kiemelik, hogy az antiszemitizmus elleni kormányzati zéró tolerancia ellenére a magyar kormány és a székesfehérvári önkormányzat is pénzt adott Hóman Bálint szobrára, aki pedig „egy hírhedt antiszemita volt a II. világháború idején"; a támogatástól a nemzetközi felháborodás hatására álltak el a magyarok, írják. (Az ügyet egyébként még Barack Obama is szóba hozta egy beszédében, azt állítva, az amerikaiak akadályozták meg a szoborállítást; Orbán Viktor szóvivője ezt letagadta.) A Hóman-ügy az országjelentésben részletesen is szerepel.
  • Megemlíti a jelentés a sorosozást is. Idéznek egy Fidesz-közleményt, melyben ez áll: "Felszólítjuk a Helsinki Bizottságot, hogy fejezze be a hazudozást, és legalább egy ilyen fontos és súlyos kérdésben ne a zsebeik Soros György pénzével való kitömésével legyenek elfoglalva!" A jelentésben azonban Soros neve helyett az idézetben az "egy tehetős amerikai zsidó" megnevezés szerepel, zárójeles magyarázatban. Ezt követően a jelentés idézi Orbán október 30-i beszédét, amikor a miniszterelnök arról beszélt, "Európát elárulták", és azt állította, ha nem állunk ki érte, akkor "néhány nagy pénzt mozgató, a nemzetállamok keretein túlgondolkodó, aktivista, senki által meg nem választott vezető hagymázas álmát teljesíti majd be a következő időszakban; ha most a Soros Alapítványra gondolnak, az nem indokolatlan". A jelentés a két példa alapján azt írja, belföldi antiszemitizmus-szakértők szerint ez ugyan még nem nyílt antiszemitizmus, de az ilyen megfogalmazások a magyar közbeszédben antiszemita konnotációkat idézhetnek.
  • Európában néhány kormány vallási alapon emelt kifogást a migránsok és menedékkérők ellen, írja a jelentés nemzetközi összefoglalója, ami Magyarországot hozza egyik példának, ahol a miniszterelnök visszatérően hangsúlyozta az "európai keresztény értékek" megvédésének fontosságát.
  • Több hasonló kijelentést említ a részletes országjelentés is fideszes politikusoktól. Idézik Szijjártó Pétert, aki szerint a magyar kormány "keresztény külpolitikát folytat, aminek kiindulópontja a keresztény Európa és a keresztény Magyarország", de Rogán Antalt is, aki egy interjúban azt mondta, a muszlim közösségek jelenléte Nyugat-Európában "felborítja ezeknek a keresztény országoknak a belső rendjét".  
  • De a legtöbb hasonló idézet Orbántól van, például ez: "Mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország. Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani."
  • A jelentés szerint a menekültválság miatt muszlimellenes hangulatról érkeztek beszámolók. A muszlim közösség fizikai és verbális támadásokról és fenyegetésekről számolt be, ezek közt 10-15 fizikai támadásról fejkendőt viselő muszlim nők ellen. A támadások alatt késsel való fenyegetést, pofont, illetve a fejkendő letépését kell érteni. A Magyar Iszlám Közösség állítása szerint egyik támadást sem jelentették a rendőrségnek, mivel a megtámadott nők féltek bejelentést tenni.
  • Az országjelentés említést tesz a kormány bevándorlásellenes kampányáról és nemzeti konzultációjáról is, ami az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint ellenségességet szül a migránsokkal szemben.
  • Az amerikai vallásszabadság-jelentés megemlíti, hogy tavaly szeptember 3-án a Magyar Iszlám Közösség imámja haramot mondott ki a Fideszre és a KDNP-re, vagyis megtiltotta a közösség 5-10 ezer tagjának, hogy az említett pártok tagjai legyenek vagy azokra szavazzanak, mindezt pedig a kormánypártok politikusainak muszlimellenes kijelentései miatt. Soltész Miklós államtitkár bírálta ezt a lépést, az imám végül október 9-én visszavonta a haramot. Augusztus 10-én az imám egyébként a Jobbikra is kimondta a haramot, az viszont a vizsgált év, tehát 2015 végéig életben is maradt.