Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Újabb klórgáztámadás érhette Aleppót

2016.08.11. 06:27

Legalább négy ember meghalt, és többtucatnyinak gázmérgezésre utaló légzési nehézségei támadtak feltehetően egy újabb klórgáztámadás miatt szerdán a szíriai Aleppóban, a lázadók kezén lévő egyik városrészben, írja az MTI.

A Reuters hírügynökség szerint hordóbombákkal hajtották végre a gáztámadást.

Hamza Hatib, az aleppói al-Kudsz kórház igazgatója azt mondta, hogy az intézmény négy ember haláláról és 55 mérgezéses esetről tud. Hét embert ápolnak a kórházban. Hatib közölte, hogy elemzésre megőrzi az áldozatok ruhadarabjait és a felrobbant hordóbombák repeszeit.

Egy, a lázadók által ellenőrzött területen tevékenykedő polgári védelmi csoport képviselői három halálesetről és 22 sérültről számoltak be. A mérges gázt tartalmazó hordókat a lázadók kezén lévő Zubdija városrészre dobták le.

A szíriai harcokat nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet úgy tudja, hogy helikopterekből dobtak le hordóbombákat Zubdijára, illetve egy másik, Szejf ad-Davla városnegyedre is.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét fegyveres felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július 27-én teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit.

Az utóbbi napokban heves harcok dúltak Aleppóban. A nagyváros keleti részét uraló felkelők azt állították, hogy a hét végén először sikerült áttörniük a kormányerők állásain és csatlakozni a település északi részén harcoló társaikhoz. A Dzsejs al-Fath szíriai lázadócsoport hétfőn bejelentette, hogy a harci sikerek után egész Aleppó elfoglalását tűzte ki célul.

A lázadók offenzívájának kezdete óta több alkalommal érkeztek meg nem erősített hírek a lázadók ellenőrzése alatt lévő aleppói városrészek elleni gáztámadásokról. A nyugati országok a kormányerők számlájára írják a gáztámadásokat, Damaszkusz és Moszkva azonban a lázadókat teszi felelőssé értük.