Magdolna
18 °C
27 °C

Megölték az Iszlám Állam afganisztáni és pakisztáni vezetőjét

2016.08.12. 20:37 Módosítva: 2016-08-12 20:38:02

Egy pilóta nélküli amerikai repülőgép légicsapással végzett az Iszlám Állam afganisztáni és pakisztáni szárnyának vezetőjével egy kelet-afganisztáni tartományban - közölte Afganisztán pakisztáni nagykövete.

A Reutersnek Omar Zahilval nagykövet megerősítette, hogy az Iszlám Állam horászáni vezetője, Háfiz Szaed Hán, vezető parancsnokaival és harcosaival együtt dróntámadásban meghalt az afganisztáni Nangarhar tartomány Kot körzetében július 26-án. 

Az amerikai hadsereg kabuli szóvivője eleinte nem tudta megerősíteni a hírt, de magyar idő szerint este tíz órakor már Washington is jelezte, hogy tényleg végeztek Háfiz Szaed Hánnal.

Hán korábban a közel-keleti Iszlám Államnak hűséget esküvő pakisztáni tálib csoport tagja volt. Haláláról már korábban is jelentek meg értesülések, de ezeket eddig nem erősítették meg.

Az Iszlám Állam 2015 elején tűnt fel Afganisztánban, a csúcsidőszakban háromezer katonájuk volt, sokan közülük már szélsőséges csoportokból igazoltak át, például a pakisztáni táliboktól, vagy az üzbegisztáni iszlám mozgalomból. Emiatt azután a nyolcvanas évek óta a pakisztáni tevékenykedő tálibok például igen ellenségesen viszonyulnak a globális dzsihadista szervezethez - egy NATO-jelentés meg is állapította, hogy viszonylagos sikertelenségükben ez a tényező is közrejátszhat. Az IS ennek ellenére több száz fegyveressel rendelkezhet Nangahar tartományban. 

A szintén szélsőséges iszlamista tálibok egyébként Afganisztánban - valószínűleg jobb beágyazottságuk miatt - sokkal veszedelmesebb erőnek számítanak az Iszlám Államnál. 2016 első felében az etnikailag igen tagolt ország tartományainak egyharmadában vették át az irányítást a kabuli kormánytól, vagy szereztek tettek szert meghatározó befolyásra.