Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

Bekéreti a svéd külügy a magyar nagykövetet

2016.08.12. 13:39 Módosítva: 2016-08-12 14:51:25

A svéd kormány tiltakozik amiatt, hogy Magyarország nem hajlandó fogadni Svédországból azokat a menedékkérőket, akiket Magyarországon regisztráltak. Stockholm pénteken bejelentette, hogy a jövő héten bekéretik a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet, közölte az MTI.

Morgan Johansson, a migrációs ügyek minisztere szerint Magyarország a területén regisztrált menedékkérők fogadásának elutasításával megszegi a dublini egyezményt, amelyhez csatlakozott, és amely lehetővé teszi, hogy a tagországok visszaküldjék a menedékkérőket abba az európai uniós tagországba, amelybe először beléptek.

Minden országnak be kell tartania a közös szabályokat, különben nem lehetnek tagok. A jövő héten behívatom a magyar nagykövetet, és közlöm ezt vele

- jelentette ki Johansson.

A 2015-ös európai migránsáradat szétfeszítette a menedékkérelem uniós jogi kereteit, a Dublini Rendeletet, és bizonyos EU-tagországoknak - főleg Görögországnak, Olaszországnak és Magyarországnak - sokkal nagyobb terhet jelentett, mint másoknak.

Svédországban a hatóságok szerint valamivel több mint ezer olyan menedékkérő van, akit vissza akarnak küldeni Magyarországra, és több mint 152 ezer olyan, aki a skandináv országban várja menedékkérelme elbírálását. A 9,8 milliós ország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság számához viszonyítva a legtöbbet Európában.

Svédország július 20-án új, szigorúbb menekültügyi szabályokat léptetett életbe, és ez azokra vonatkozik, akik 2015. november 24. után adták be menedékkérelmüket. Eszerint a hatóságok a következő három évben csak ideiglenes tartózkodási engedélyt adhatnak ki a menekülteknek, és a családegyesítést is korlátozzák. A szabályozás alól kivételt képeznek az EU-tagállamok között kvóták alapján elosztott menedékkérők. Emberjogi szervezetek élesen bírálták az új szabályozást.

Update 15:46 - Szijjártó közleményben bírálja a Magyarországot ért bírálatokat

"A leghatározottabban visszautasítom a svéd igazságügyi és migrációs miniszter teljesen alaptalan bírálatait" - írta közleményben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szerint Magyarország azon kevés ország egyike, amelyik betartja az uniós szabályokat az "illegális bevándorlási válság kezdete óta". 

"Furcsa és elfogadhatatlan, hogy a svéd miniszter egy olyan országot bírál, amely betartja a szabályokat, ahelyett, hogy a valódi megoldást keresné" - szögezte le még egyszer a külügyminiszter.