Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha szokott Londonba repülni, van egy rossz hírünk

2016.08.13. 09:03

"Aki ide utazik, mindenképpen vigyen magával esernyőt vagy esőkabátot." Így kezdődik az egyik ismert repülőjegy-kereső weboldal ismertetője a London melletti Luton reptérről.

Olvasónknak, Jánosnak viszont most egészen más jut eszébe, ha a reptérről kérdezik. Ő a fiával járt a brit fővároshoz közeli, jobbára fapados járatokat fogadó terminálon az elmúlt napokban. Amikor egy pillanatra nem figyeltek, akkor az egyik táskájukból még a check-in pultok előtt, vagyis azon a részen, ahová jegy nélkül is be lehet menni, ellopták a tárcáját. Hétköznap délben.

Ez mindenkivel előfordulhat, amikor azonban János a rendőröktől kért segítséget, kiderült, hogy nincs bekamerázva a reptér, így nem tudják visszanézni a felvételeket - hiszen nincsenek.

Azt mondja, ezen nagyon meglepődött, és két okból is nyilvánossá akarta tenni a történetét. Egyrészt, mert a reptéren megforduló rengeteg magyarnak akarta felhívni a figyelmét, hogy duplán vigyázzanak a zsebtolvajokkal. (A Luton-Budapest és Luton-Debrecen járatokon csak áprilisban csaknem 60 ezren utaztak.) Másrészt felháborodott, hogy a nagy európai terrorpánikban egy reptér miért képtelen bekamerázni az épületét.

Emlékezetes, a brüsszeli nemzetközi reptérre március 22-én sétált be három férfi, majd robbantották fel a bőröndjükbe rejtett bombát. A nyomozásban nagy segítség volt a reptér kameraképe.

Megkerestük a lutoni repteret, de kérdéseinkre csak annyit válaszoltak, hogy soha nem kommentálnak biztonsági kérdéseket érintő ügyeket azon túl, hogy a reptér mindenben megfelel a hatályos brit szabályozásnak.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az Indexnek azt mondta, Ferihegyen az egész repülőtér be van kamerázva, beleértve a check-in pultok előtti részt, ahová bárki beléphet, de a többi területet is. "Előfordult, hogy az átvizsgáló részen, ahol ki kell pakolni a zsebekből és át kell menni a kapun, ott emelt egy az egyik utas a másiktól valamit. Az esetet azonnal visszanéztük, és még a felszállásra váró gépen el tudtuk kapni a tettest" - mondta.

Hozzátette azt is, hogy Lutonnal kapcsolatosan rengeteg panaszt hallanak ők is. Az onnan Budapestre érkezők közül sokan tesznek bejelentést arról, hogy a poggyászukból eltűnt valami, nagyjából tízszer annyian, mint bármely más reptéről ideutazók. Az itteni kamerafelvételek alapján aztán kiderül, hogy csak a kiinduló terminálon lophatták meg őket.