Jácint
16 °C
31 °C

Kilenc irakit gyanúsítanak nemi erőszakkal Ausztriában

2016.08.15. 18:16 Módosítva: 2016-08-15 18:37:03

Elfogtak a hétvégén Bécsben kilenc irakit, akiknek valószínűleg közük lehet ahhoz, hogy szilveszter éjszakáján megerőszakoltak egy nőt az osztrák fővárosban, írja az MTI. 

A 28 éves német nő Alsó-Szászországból érkezett Bécsbe. Szilveszter éjszakáján a belvárosban található Schwedenplatz elnevezésű téren ünnepelte az újévet.

A 21 és 47 év közötti férfiak valószínűleg kihasználták, hogy az áldozat ivott. A gyanú szerint bódító anyagot is tettek az italába. A rendőrség közlése szerint a nő másnap meztelenül ébredt egy számára idegen lakásban, ahol a feltételezett elkövetők közül ketten éltek. A nőt a férfiak kísérték ki a lakásból. 

A nő azonnal a rendőrségre ment feljelentést tenni. Mivel csak nagyvonalakban emlékezett az éjszaka történtekre, a nyomozás eléggé elhúzódott. 

A rendőrség feltételezése szerint az áldozat hajnali kettőtől reggel hat óráig tartózkodhatott a lakásban. Az eddigi vizsgálatok alapján megállapítható, hogy csoportos nemi erőszak történt.

Az osztrák rendőrég közlése szerint DNS-minták, tanúvallomások és térfigyelő kamerák felvételei alapján bukkantak a feltételezett elkövetők nyomára. A férfiakat Bécsben, Stájerországban és Alsó-Ausztriában fogták el. A gyanúsítottak között menedékkérők és már menekültstátuszt kapott menekültek is voltak.

Az elkövetőkre 1 és 10 év közötti börtönbüntetést szabhatnak ki, súlyos esetben akár öttől tizenöt évig tartó szabadságvesztést is kaphatnak.

Ezt az esetet szilveszter másnapján az osztrák rendőrség nem hozta nyilvánosságra. Egy másik eset viszont megjelent a sajtóban: egy 28 éves nőt otthonába hazatérve a kapuban támadta meg egy férfi és szexre akarta kényszeríteni, de a nőnek sikerült elmenekülnie. Egy másik nő azért tett feljelentést, mert az egyik téren ünneplés közben többen körbeállták és molesztálták.

Szilveszter éjszakáján a németországi Kölnben tömegesen számoltak be nők arról, hogy fogdosták, erőszakoskodtak velük és/vagy ki is rabolták őket : több mint 1100 feljelentést tettek, csaknem 500-at szexuális bűncselekmények miatt.  A hatóságok eddig mintegy 120 feltételezett elkövetőt azonosítottak, többségük algériai vagy marokkói.  Az azonosított feltételezett elkövetők túlnyomó többsége külföldi, általában észak-afrikai férfi, jogi státusa szerint menedékkérő, menedékjogi kérelem benyújtására várakozó, vagy az országban illegálisan tartózkodó ember volt.