Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

És akkor észrevették, hogy a buszon utazó egyik bajtársuk ruháján valami nem stimmel

2016.08.15. 06:13

Egy busznyi szír ellenzéki harcos halt meg vagy szenvedett sérüléseket vasárnap este, amikor egy buszon utazva felrobbantotta magát a soraikba férkőzött öngyilkos merénylő Törökországban, a szír határ közelében - írja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű információs/aktivistahálózat. Eleinte 15 halottról lehetett tudni, de később a halálos áldozatok száma 32-re nőtt - valószínűleg a 25 súlyos sérült egy részét nem sikerült megmenteni. A merényletben két török katona is életét vesztette.

Az autóbusz az Idlíb tartományban lévő Atme határátkelő felé tartott járt, amikor a rajta utazó öngyilkos merénylő felrobbantotta a testére erősített robbanóövet. Bár a merényletet egyetlen szervezet sem vállta magára, a módszer az Iszlám Államra utal (más szíriai dzsihadista szervezetek is szoktak elkövetni hasonló merényleteket, de ők zömmel a szír ellenzéki koalíció tagjai.

A buszon utazó ellenzéki harcosok törökországi kiképzésük és felfegyverzésük után tartottak Szíriába, hogy csatlakozzanak a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői ellen harcoló valamelyik csoporthoz.

Idlíb tartomány a Törökország támogatta szíriai lázadók egyik fellegvára. Az atmei határátkelőn keresztül kapnak rendszeres utánpótlást a törököktől, mely már 2011-től az Aszad-ellenes felkelés egyik legfontosabb támogatójának számít.