Valter
16 °C
31 °C

Több száz embert mérgezett meg az ivóvíz Új-Zélandon

2016.08.15. 12:30

Szennyezett ivóvíz miatt több száz ember megfertőződött Új-Zélandon, a Havelock North nevű 13 ezer fős kisvárosban. 2 betegnek kritikus az állapota, és 19 másikat is benntartottak a kórházban. Öt iskola is bezárt, mert a diákok fele és több tanár is megbetegedett. Egy idősek otthonában élő nő halálát még vizsgálják, hogy köze volt-e a fertőzéshez.

A város ivóvize Campylobacter baktériummal fertőződőtt meg. Ez a kórokozó gyomor-bélhurutot okoz, a tünetei hasmenés, hányás és láz, az idősek és a gyerekek számára különösen veszélyes lehet. Állati ürülékkel kerülhetett az ivóvízbe.

A helyi hatóságok szerint legalább kétszáz embert kellett már ellátni az utóbbi napokban a fertőzés miatt, de a becslésük szerint még többen, akár kétezren is megbetegedhettek. Azt egyelőre nem tudják, hogyan fertőződhettek meg a város ivóvízellátását biztosító földalatti víztorozók. márpedig ekkora fertőzéshullámhoz nagy mennyiségű szennyeződésnek kellett a vízbe kerülnie, ezt John Key, Új-Zéland miniszterelnöke is elismerte.

A hatóságok már dolgoznak a víz fertőtlenítésén, de továbbra is arra ösztönzik a helyieket, hogy forralják fel a csapvizet, mielőtt használják. Átmenetileg tiszta ivóvizet is szállíttattak a városba más forrásból.