Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Tovább tombol a kaliforniai erdőtűz

2016.08.15. 11:11

Újabb négyezer embert kellett evakuálni Észak-Kaliforniában az erdőtűz miatt – írja az MTI. A lángok, amelyek szombat délután csaptak fel, vasárnap elérték a San Franciscótól 145 kilométerre lévő Lower Lake városának főútját. Kiégett többek között a postahivatal, egy borászat és számos üzlet is, a város környékén pedig legalább tíz ház pusztult el. Lower Lake mellett kiürítették egy szomszédos város, Clearlake egy részét is.

Lower Lake és a környező települések lakói még mindig nem heverték ki a tavalyi erdőtüzet, amely a harmadik legpusztítóbb volt Kalifornia történetében. Akkor 310 négyzetkilométernyi terület égett le, a kár meghaladta a 1,5 milliárd dollárt (415 milliárd forintot).

Kaliforniában jelenleg is 11 helyen pusztít erdőtűz, de már hosszú ideje szinte folyamatos a tűzveszély. Július végén az állam egyik legnépszerűbb üdülőhelyének számító Big Sur égett le, júniusban pedig az állam déli részén pusztított a tűz.

A bozóttüzek egyértelműen az egyre sürgetőbb problémát jelentő klímaváltozás miatt rendszeressé váló aszályokra vezethetők vissza, a szárazsághoz társulú különösen élénk szél és sok helyen az oltást nehezítő terepviszonyok súlyosbítják még tovább a helyzetet.