Orbán
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az Iszlám Állam kétszáz katonája hagyhatott el egy várost sértetlenül

2016.08.17. 07:00

Több mint száz szíriai dzsihadistának hagyták a mérsékelt lázadók, hogy gépjárműveken elhagyják az észak-szíriai Manbídzs várost, mert élő pajzsként civileket vittek magukkal, írja az MTI. Az információt az Iszlám Állam elleni amerikai vezetésű nemzetközi koalíció szóvivője közölte Bagdadban kedden, amikor video-sajtóértekezletet tartott a washingtoni védelmi minisztériumba meghívott újságíróknak.

Az Iszlám Állam harcosai 2014 eleje óta tartották ellenőrzésük alatt a stratégiai jelentőségű várost. Az arab és kurd harcosokból álló, az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) nevű mérsékelt lázadócsoport augusztus 6-án űzte ki onnan a őket, a dzsihadisták gépkocsikon menekültek, de a járművekben voltak túszul ejtett civilek, illetve olyan lakosok, akik el akartak menekülni a városból, és önként tartottak a szélsőségesekkel. Az SZDE harcosai nem támadták ezeket a járműveket, hogy elkerüljék a civil áldozatokat.

A nyilatkozó amerikai katonai szóvivő azt mondta: nem tudni, hogy a mérsékelt lázadók előre megállapodtak-e az Iszlám Állammal szabad elvonulásukban. Az SZDE már korábban is felajánlotta az Iszlám Államnak, hogy manbídzsi harcosai biztonságosan elvonulhatnak, de akkor visszautasították ezt. A szóvivő szerint elképzelhető, hogy az elmenekült dzsihadisták egy része már Törökországban van, de a többiek bizonnyal szétszéledtek Szíriában. A nemzetközi koalíció azonban igyekszik nyomon követni ezeket a fegyvereseket. Ilyen céllal egy hadművelet van folyamatban - tette hozzá, de részleteket erről nem mondott a siker érdekében. A dzsihadisták nagyon sok pokolgépet hagytak Manbídzsban - jegyezte meg.

Az Iszlám Állam rendszeresen használ élő pajzsként civileket, így volt ez a korábbi iraki harcokban is. Manbídzsban például többször a tűzvonalba küldték a lakosokat - mondta a szóvivő.