Gyárfás
16 °C
29 °C

Phenjan pszichopatának nevezte a dél-koreai államfőt

2016.08.17. 10:44

Phenjan "pszichopatának" nevezte szerdán Pak Gun Hje dél-koreai államfőt, aki előzőleg egy tévébeszédben bírálta Észak-Korea nukleáris ambícióit, és országa önvédelmével indokolta az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer tervezett telepítését, írja az MTI.

A KCNA észak-koreai hírügynökség "egy pszichopata mondotta ostobaságnak" minősítette Pak Gun Hje nyilatkozatát .

Észak-Korea júliusban válaszcsapással fenyegetőzött arra reagálva, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott a THAAD típusú, korszerű amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítéséről.

A tervezett lépés aggodalmat kelt ugyanakkor Kínában is, amely szerint a rendszer az ő területét is fenyegeti, illetve súlyosbítja a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet.

Az aggodalom eloszlatására kedden Pekingben tárgyalt Mark Milley amerikai tábornok, a szárazföldi hadsereg vezérkari főnöke, aki kínai kollégájának azt mondta, hogy a rakétavédelmi rendszer célja az észak-koreai fenyegetés elleni védekezés, és semmiképpen sem fenyegeti Kínát.

Dél-Korea és az Egyesült Államok az után kezdett el tárgyalni a THAAD telepítéséről, hogy Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával végzett kísérletet, előtte pedig végrehajtotta negyedik föld alatti atomrobbantását is, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.

A két Korea az ötvenes évek elején véres háborút vívott egymással, amelyet követően nem született békeszerződés köztük. Az Egyesült Államok azóta is jelentős katonai jelenlétet tart fenn Dél-Koreában.