Fülöp, Evelin
15 °C
27 °C

Merkel: A terrorizmus nem a menekültekkel jött Németországba

2016.08.18. 09:48

Az iszlamista terrorizmus nem a menekültekkel érkezett Németországba, jelentette ki Angela Merkel német kancellár, a jobboldali CDU elnöke szerda este pártja egy kampányrendezvényén a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Neustrelitzben.

A rendezvényen Merkel arra a kérdésre, hogy a menekültekkel együtt a terrorizmus is megérkezett-e Németországba, azt válaszolta: valóban tapasztalható, hogy menekülteket megkörnyékeznek és megpróbálnak megnyerni az iszlamista terrorizmus ügyének, de az Iszlám Állam terrorizmusa "nem a menekültek révén jelent meg nálunk, hanem már itt volt korábban is".

Angela Merkel hangsúlyozta: a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU a biztonsági szervek létszámának növelésével és hatáskörének kiterjesztésével reagál a fenyegetettségre. A terroristák nyomon követésére technikai fejlesztésekre is szükség van. A közösségi média mellett nagyobb figyelmet kell szentelni az internet névtelenséget biztosító részének, a darknetnek is (a müncheni ámokfutó ezen keresztül szerezte be a lövöldözésre használt fegyvert).  A fejlesztésekről szólva Merkel azt is mondta, hogy  ami korábban kamerás térfigyelő rendszer volt, az rövidesen arcfelismerő rendszer is lesz.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában szeptember 4-én helyi törvényhozási (Landtag) választást tartanak. A CDU a tartományban kisebbik koalíciós partnerként 2006 óta kormányon van a szociáldemokrata párttal (SPD). A legutóbbi felmérések alapján a szavazatok 23 százalékára számíthat, ami megegyezik az előző, 2011-es választási eredménnyel, és a második helyet jelenti az SPD után, amely a szavazatok 24 százalékát szerezheti meg a 2011-es 35,6 százalék után, írja az MTI.