Konstantin
12 °C
26 °C

22 embert végzett ki a rendőrség egy mexikói tanyán

2016.08.19. 11:00

Egy jogvédő szervezet szerint a szövetségi rendőrség 22 embert kivégzett egy tanyán tavaly Mexikóban, majd a holttesteket másik helyszínre szállították és fegyvereket helyeztek a kezükbe azért, hogy úgy tűnjön, mintha összecsapásban haltak volna meg - közölte az MTI.

Az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága (CNDH) nevű független állami szerv a 2015. május 22-én a nyugat-mexikói Michoacán szövetségi állam Tanhuato városában történteket vizsgálta. Az incidensben egy drogkartell 42 tagja, illetve egy rendőr halt meg. A kormány szerint nem történt emberi jogi visszaélés.

Úgy gondolták, hogy a kábítószerekhez kapcsolódó bűnözéssel hozható összefüggésbe. Tisztségviselők azt mondták, hogy az két helyi kábítószerbanda háborújának legújabb fejezete lehet. A rendőrök akkoriban azt állították, hogy az áldozatok feltehetően az egyik drogkartell tagjai.

A CNDH azonban megállapította, hogy 40 embert agyonlőttek, egy tűzben égett el, míg egy továbbit elgázoltak. Legalább két embert a rendőrök megkínoztak, néhány holttestet pedig más helyszínekre vittek és fegyvereket tettek a kezükbe, mintha harcban haltak volna meg.

Michoacán azon mexikói szövetségi államok egyike, ahol a drogbandák közötti véres leszámolások megsokszorozódása következtében a legtöbb erőszakos cselekményt követik el az országban.