Durva földrengés volt Olaszországban

K  AP20160824069
2016.08.24. 06:11 Módosítva: 2016.08.24. 16:03

Erős földrengés volt Olaszországban: Lazio és Umbria régió határán lehetett a Közép-Olaszországot szerda hajnalban megrázó földrengés epicentruma, jelentette percekkel a földmozgás után a RAI állami televízió. A 6,2-es erősségű rengés a fővárostól északra fekvő Rieti városát is érintette. A híradás szerint Rómában másodpercekig mozgott a föld, írja az MTI. 

Az áldozatok száma fokozatosan emelkedett a nap folyamán, és Matteo Renzi miniszterelnök este bejelentette, hogy a földrengés következtében Közép-Olaszországban 120-an haltak meg, 368-an megsebesültek, több százan pedig eltűntek. Az olasz egészségügyi miniszter, Beatrice Lorenzin este azt nyilatkozta, a halálos áldozatok között sok a gyerek.

Nem sokkal később arról érkezett hír az olasz polgári védelmi ügynökségtől, hogy a halálos áldozatok száma tovább nőtt, az utolsó információk szerint már legalább 159-en vannak.

Ezt megelőzően, a délután folyamán 73 halottról lehetett tudni. A Reuters szerint körülbelül 150 embert eltűntként tartanak nyilván. Továbbra is sokan vannak a romok alatt, és magas az eltűntek száma is, ezért a halottak száma sajnos még ennél is tovább emelkedhet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint az eddigi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a földrengésnek.

A földmozgásban több kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek.

Az olasz polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a hajnali földrengés térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők - mondta Fabrizio Curcio az olasz polgári védelem vezetője szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

Számos sérültje van a természeti csapásnak Rieti tartománybeli, Rómától 140 kilométerre északra fekvő Amatrice kisvárosban. Az Appenninek-hegységbeli, 2500 lakosú kisváros a Gran Sasso természetvédelmi területen fekszik. Sergio Pirotti polgármester szerint a település fele romokban hever. Elmondta, hogy a város központi sétálóutcája megsemmisült. Tűzoltókra és helikopterekre van szükség - mondta. Hozzátette, hogy az Appenninekben levő település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.

Egy másik, a földrengés által érintett városban, Pescara del Tronto romokban lévő belvárosában este 

egy nyolc éves kislányt sikerült élve kimenteni a romok alól.

A kislányt azonnal kórházba szállították, az állapotáról azóta nem számoltak be a hatóságok.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője Twitter-fiókjában azt közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője "jelentősnek" nevezte a Közép-Olaszországot hajnalban, 3.38-kor megrázó, 6,2-es erősségű földrengést.

A földrengést Rómától Nápolyig megérezték, a fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek. Egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal egy újabb, 5,4-es rengés Norcia és Castellucci városát érintette.

Olaszország két törésvonalon fekszik, így Európa szeizmikusan egyik legaktívabb országának számít. A mostanihoz hasonló legutóbbi nagy földrengés 2009-ben volt és az Abruzzo régióban lévő L'Aquila városát sújtotta, több mint 300 ember halálát okozva. A 20. század legpusztítóbb rengését 1908-ban jegyezték fel az országban, amikor délen, Calabria és Szicília régiókban mintegy 80 ezer ember vesztette életét a földmozgás és az azt követő szökőár következtében.

Érdekesség, hogy a legnagyobb magyar földrengés, az 1763-as komáromi is ekkora volt, Richter skála szerinti 6,3-as. A város harmada elpusztult, hatvanan haltak meg, sok volt a sebesült.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport