Valér
-2 °C
0 °C

Észak-Korea újabb rakétakísérletbe kezdett

2016.08.24. 05:57

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre szerdán egy tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétával, írja az MTI a dél-koreai hadsereg közleménye alapján. A rakétát helyi idő szerint hajnali fél 6-kor (közép-európai idő szerint éjjel fél 11-kor) bocsátották fel nem messze a tengerparti Szinpho városától, amelynek közelében a műholdfelvételek szerint egy tengeralattjáró-támaszpont található - mondta el a dél-koreai vezérkar egyik illetékese.

A phenjani rezsim két nappal azután hajtotta végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait sértő újabb fegyverkísérletet, hogy "megbocsáthatatlan" bűnténynek, a Koreai-félszigetet "a háború szélére sodró" provokációnak minősítette a dél-koreai és amerikai haderő hétfőn megkezdett szokásos éves hadgyakorlatát, és válaszul "megelőző nukleáris csapással" fenyegetőzött.

Az Ulchi Freedom Guardian fedőnevű, csaknem két héten át tartó hadgyakorlat alapvetően számítógépes szimuláció, de a hadmozdulatokban 50 ezer dél-koreai és 30 ezer amerikai katona is részt vesz. A Dél-Koreában állomásozó amerikai erők közlése szerint Phenjant a szokott módon értesítették a manőverek kezdetéről, leszögezve, hogy annak célja növelni a szövetségesek képességét arra, hogy a régiót megvédjék és a Koreai-félsziget stabilitását megőrizzék.

A rendszeres amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok minden évben megnövelik a feszültséget a Koreai-félszigeten, ahol idén már amúgy is rendkívül puskaporossá vált a légkör Észak-Korea januári, negyedik kísérleti atomrobbantása után, amelyet később több rakétakísérlet is követett.

Szakértők szerint az 1970-es évek óta nem volt ilyen rossz a két Korea közötti viszony, s a helyzetet csak tovább rontotta, hogy egy nagyobb disszidálási hullám után a múlt héten családjával együtt Dél-Koreába szökött Észak-Korea londoni nagykövetségének első titkára.

Korábban nem volt példa arra, hogy ilyen magas rangú tisztségviselő Dél-Koreába disszidáljon, s ez kínos kudarcot jelent Kim Dzsongun észak-koreai vezető diktatúrája számára.

Augusztusban került nyilvánosságra az is, hogy jelentős összegű pénzeszközzel együtt nyoma veszett Európában egy magas rangú észak-koreai tisztségviselőnek, akinek a feladata a phenjani kommunista rezsim devizával történő ellátása volt.