Valter
16 °C
31 °C

Norvégia is kerítést épít a menekültek ellen

2016.08.24. 19:07

Norvégia 200 méter hosszú, 3,5 méter magas drótkerítést emel Oroszországgal közös, sarkvidéki határán, hogy ellenőrizni lehessen a bevándorlást ezen a határszakaszon. A norvég kormány szerint azért van szükség a kerítésre, mert tavaly 5500, többségében szíriai menekült érkezett Európa legészakibb határán keresztül a Schengeni övezeten belülre (amelynek az EU-ban nem tag Norvégia is része). Igaz, a norvég bevándorlásügyi igazgatóság adatai szerint az idén még egyetlen menedékkérő sem érkezett Norvégiába a sarkvidéki határon keresztül. A tervek szerint a kerítést még a tél beállta előtt megépítik. 

A 200 méteres kerítést a Storskog határállomásnál, egy erdős területen húzzák fel.  A teljes orosz-norvég határ 196 kilométer hosszú, azon viszont a határállomás környékét kivéve még mindig áll a hidegháború alatt felhúzott kerítés.  

A Reuters cikke szerint a kerítés azt jelzi, hogy a menekültekkel szemben évtizedek óta nagyon befogadó norvég társadalom és kormány hozzáállása is változik a menekültválság hatására. Sokan azért még így sem látják értelmét a kerítés felhúzásának, Rune Rafaelsen, a határszakaszért felelős Soer-Varanger térség polgármestere például a kormány döntését úgy kommentálta:

Nem látom be, miért lenne szükség a kerítésre. Manapság túlságosan is sok kerítést állítanak fel Európában

Menekültek jogait védő csoportok és norvég ellenzéki politikusok szerint a norvég kormány döntése a hidegháború legrosszabb éveit idézi. Moszkva viszont eddig nem jelezte, hogy nehezményezné Oslo kerítésépítési terveit.