Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Nyomoz az FBI az amerikai újságírók elleni orosz hackertámadások miatt

2016.08.24. 01:10

Nyomozást indított az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) és több más amerikai biztonsági szolgálat a The New York Times (NYT) című napilap és más amerikai médiaszervezetek újságíróit ért kibertámadások ügyében, amelyeket feltehetően az orosz hírszerzésnek dolgozó hackerek hajtottak végre - jelentette kedden a CNN, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Utóbbiak szerint orosz hackerek amerikai médiaszervezeteket is célba vettek abban támadássorozatban, amelynek keretében a Demokrata Párt adatbázisaiba is behatoltak - jelentette az amerikai hírtelevízió.

Az FBI nem kommentálta a CNN értesüléseit, a kiberbűnözés elleni védelemért felelős Secret Service pedig egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség érdeklődésére.

A CNN szerint a behatolásokat az utóbbi hónapokban észlelték, és a NYT magánnyomozókat bízott meg, hogy a nemzetbiztonsági illetékesekkel együtt felmérjék a támadások következményeit.

Az elmúlt hetekben több hasonló, a nagy amerikai pártokat érő támadás híre került nyilvánosságra, alig néhány hónappal a november 8-i elnökválasztás előtt. A hírek szerint kibertámadás érte a Demokrata Párt országos bizottságának, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánystábjának és a párt kongresszusi adománygyűjtő bizottságának szervereit. A hackerek emellett behatoltak Donald Trump republikánus elnökjelölt és a Republikánus Párt szervezeteinek számítógép-hálózatába is - mondták el a Reuters forrásai.

A NYT szervereire való behatolás - ha megerősítést is nyer - nem az első eset lesz, amikor külföldi hackerek behatoltak egy amerikai médiaszervezethez, a média ugyanis gyakori célpontja azoknak, akik betekintést akarnak kapni az amerikai belpolitika bugyraiba vagy újságírók után akarnak kémkedni.

A Reuters felidézi, hogy 2013-ban egy magát Szíriai Elektronikus Hadseregnek nevező hackercsoport hatolt be a Times magazin és több más médiakiadvány rendszerébe, de ugyanabban az évben kínai támadóknak is sikerült beférkőzniük a Times számítógép-hálózatába.