Paulina
16 °C
18 °C

Saját mentőhajóval fog járőrözni egy gyermekvédő szervezet

2016.08.24. 06:04

A tavalyi évvel összevetve több mint kétharmadával nőtt a Földközi-tengeren Európába érkező gyermekek száma, tette közzé szerdán a Save the Children elnevezésű, gyermekeket mentő segélyszervezet, bejelentve egyúttal, hogy ősztől saját kutató- és mentőhajót indít, írja az MTI.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén már több mint 3160 ember veszett a Földközi-tengerbe az Európába igyekvő migránsok közül, szemben a 2015 első nyolc hónapjában regisztrált 2656 halálos áldozattal. Legtöbben az Észak-Afrikából Olaszországba vezető útvonalon haltak meg.

A Save the Children most közölte, hogy szeptemberben elindítja saját mentőhajóját, amelyre egyidejűleg mintegy 300 menekültet tudnak majd felvenni. A segélyszervezet folyamatos kapcsolatot fog tartani a térség kutató- és mentőműveleteit koordináló olasz parti őrséggel.

"A gyerekek gyerekek, elsősorban és mindenek előtt. Bármi elől is menekülnek, joguk van hozzá, hogy biztonságba kerüljenek" - jelentette ki Helle Thorning-Schmidt, a Save the Children nemzetközi igazgatója. "...véget kell vetnünk a gyermekek vízbefulladásának... Nem lehet, hogy a Földközi-tenger továbbra is gyermekek jelöletlen tömegsírja legyen" - hangoztatta Helle Thorning-Schmidt a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában. A szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy az Olaszországban partot érő migráns gyermekek 90 százaléka szülők nélkül érkezik.

Cataniai bázissal működtetett hajójuk két felfújható mentőcsónakkal lesz felszerelve, s a fedélzeten szolgáló szakemberek élelemmel, vízzel és orvosi segítséggel látják majd el a tengerből kimentett migránsokat, mielőtt átadják őket az olasz hatóságoknak.

Olaszország változatlanul az egyik elsődleges célállomása a harmadik éve tartó migrációs hullámnak, partjaira 2014 eleje óta több mint 400 ezer ember érkezett.

Angelino Alfano belügyminiszter kedden a német kollégájával, Thomas de Maiziere-rel folytatott megbeszélést követően azt közölte, Németország kész arra, hogy szeptembertől több száz menedékkérőt vegyen át Olaszországtól. Alfano üdvözölte Berlin döntését, ugyanakkor nehezményezte, hogy az Európai Uniónak a menekültek igazságosabb elosztására vonatkozó mechanizmusát a tagállamok mindeddig minimális mértékben valósították meg, annak ellenére, hogy Olaszország a menekültügyre vonatkozó kötelezettségeit az utolsó betűig betartotta.