Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ezrek ünnepelték a kolumbiai polgárháború végét

2016.08.25. 15:39

Több ezren ünnepelték, hogy 52 évnyi polgárháború után békét kötött egymással a kolumbiai kormány és a szélsőbaloldali Farc lázadócsoport szerda este Kubában, írja a BBC.

A több mint öt évtizeden át tartó konfliktusban közel 260.000 ember halt meg és milliók hagyták el otthonukat a harcok miatt. Az amerikai, chilei és venezuelai közvetítéssel létre jött békét Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Rodrigo Londono (guerilla nevén Timochenko), a Farc vezetője írták alá Havannában. Az eseményt élőben közvetítette a téve.

A kolumbiai polgárháború 1964-ben tört ki, de előzményei Jorge Eliécer Gaitán baloldali populista vezető 1948-as meggyilkolásáig nyúlnak vissza. Az Egyesült Államok ugyanis nyíltan támogatta a jobboldali erőket a kommunistákkal szemben, ezért Aahatvanas években paramilitáris baloldali csoportok alakultak, melyek az ország egy Svájc-méretű részét vonták irányításuk alá.

A Farc és társszervezetei hatalmuk és bevételeik biztosítására a kartelekkel együtt engedélyezték a kokacserje termesztését, arra adót vetettek ki. A konfliktus a 2000-es évekre veszített az intenzitásából, a béketárgyalások 2012-es megkezdése után gyakorlatilag nem történtek atrocitások a felek között. A lázadók több lépcsőben teszik le a fegyvereiket, azokat beolvasztják majd és egy békeemlékművet állítanak belőlük.