Valter
16 °C
31 °C

Nem szélsőséges támadás volt az ausztrál turistaszállón elkövetett késelés

2016.08.25. 11:13

Kábítószerek és alkohol hatása alatt lehetett az a 29 éves francia férfi, aki halálra késelt egy fiatal brit nőt egy ausztráliai turistaszállón szerdán. A hatóságok szerint valószínűtlen, hogy a queenslandi Home Hillen elkövetett támadásnak szélsőséges motivációi lettek volna. Az elkövető Smail Ayadnak semmilyen kapcsolata nem volt terrorszervezetekkel és dzsihadistákkal – írja a News.com.au ausztrál hírportál.

Korábban azért merült fel, hogy terrortámadásról lehet szó, mert Ayad a gyilkosság közben többször is azt kiabálta, hogy „Allah akbar” vagyis „Allah hatalmas.” Azonban a rendőrség vizsgálatai szerint a férfi kábítószerek miatt válhatott agresszívvá, szemtanúk szerint a támadás előtt marihuánát fogyasztott. Jelenleg a drogtesztek eredményét várják.

A rendőrség a férfi elfogásáról elmondta, hogy a viselkedése furcsa volt, megharapott egy járőrt, valamint üvöltözött és tombolt a rendőrautóban, amikor letartóztatták. Az intézkedés alatt ezért sokkolóval kellett megbénítani.

A nyomozás kiderítette, hogy már a turistaszállón is teljesen kifordult magából az elkövető: zavartan viselkedett, és a Facebookra posztolt egy üzenetet, amelyben azt írta, hogy meg fog halni, de szeret mindenkit és valójában ő egy áldozat. Az is kiderült, hogy az áldozattal, a 21 éves Mia Ayliffe-Chunggal ismerősök voltak a közösségi oldalon, egyelőre azt vizsgálják, hogy volt-e köztük romantikus kapcsolat.

Smail Ayad kedd késő éjjel ölte meg Ayliffe-Chungot a Home Hill-i turistaszállón, az esetnek több tucat szemtanúja volt. Egy 30 éves brit férfi megpróbált közbelépni: őt végül életveszélyes fejsebekkel szállították kórházba. A támadásban egy ausztrál állampolgár könnyebben megsebesült, egy kutya pedig elpusztult, emlékeztet az MTI.