Szilvia
5 °C
16 °C

Putyin újabb harckészültség-ellenőrzést rendelt el

2016.08.25. 16:47

Vlagyimir Putyin újabb váratlan harckészültség-ellenőrzést rendelt el az orosz fegyveres erőknél, írja az MTI.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy az augusztus 25. és 31. közötti – tehát a csütörtöktől jövő szerdáig tartó – időszakra teljes harckészültségbe helyezték a déli, valamint részlegesen a nyugati és a központi katonai körzet, az Északi Flotta, a légi és űrerők, illetve a légideszant parancsnokságának egységeit.

A védelmi miniszter szerint az ellenőrzés célja, hogy a fegyveres erők gyakorolják az Oroszországi Föderáció "érdekeinek védelmére való közvetlen felkészülés teljes ciklusát" a biztonsági kockázatok növekedésének esetére, valamint az, hogy ellenőrizzék a hadsereg délnyugati irányú harckészültségének fokozását.

 Az orosz hadseregnél az utóbbi időben egyre több ilyen ellenőrzés történt, júliusban például a harci és mobilizációs készséget értékelték, márciusban pedig a légideszantos egységeknél volt hasonló.

Közben a hírre reagálva a lengyel nemzetvédelmi miniszter, Antoni Macierewicz magához rendelte a fegyveres erők vezetőit. A csütörtök délutáni tanácskozáson a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka, a katonai elhárítás, valamint a katonai hírszerzés főnökei vettek részt.

A varsói tanácskozás után a tárca közleményt adott ki, ami arról szól: az orosz védelmi minisztérium a délutáni órákban a moszkvai lengyel katonai attasénak, valamint a többi NATO-tagállam képviselőjének átadta az elkezdett műveletre vonatkozó információkat. A lengyel fegyveres erők folyamatosan megfigyelik a helyzetet – írják.

A lengyelek szerint az orosz harckészültség-ellenőrzés "a Nyugat felé irányuló nyomásgyakorlás  provokatív próbálkozása" a G20-csoport szeptemberi, Kínában megrendezésre kerülő csúcstalálkozója előtt. Bartlomiej Misiewicz, a lengyel védelmi tárca szóvivője csütörtök este azt mondta: nincs ok a nyugtalanságra, a helyzet megfigyelése mellett a lengyel fegyveres erők folyamatos kapcsolatban vannak a szövetségeseikkel.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szintén reagált a lépésre. "Fontos, hogy az orosz hadgyakorlatok átláthatóak legyenek, hogy ne gyakoroljanak más államok iránt agresszív műveleteket" – mondta, de egyben azt is hozzátette, hogy a világ minden hadseregének joga van ahhoz, hogy gyakorlatokat tartson.

A hét közepén derült egyébként ki, hogy az utóbbi hónapokban valószínűleg az orosz hírszerzésnek dolgozó hackerek hajtottak végre hackertámadásokat a New York Times és más amerikai médiumok újságírói ellen. Az FBI egyelőre nem reagált a CNN értesüléseire, azonban nyomozást indított az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?