900 utórengés rázta meg Olaszországot, 278-ra nőtt az áldozatok száma

2016.08.26. 06:58 Módosítva: 2016.08.26. 14:46

Legkevesebb 278-ra emelkedett pénteken a Közép-Olaszországot sújtó, óriási pusztítást okozó földrengés halálos áldozatainak száma - jelentette a RaiNews24 olasz televíziós csatorna hivatalos forrásokra hivatkozva. Az AFP szerint közülük legkevesebb nyolcan külföldiek.

A BBC brit televíziós csatorna értesülései szerint legkevesebb négyszázan sebesültek meg a természeti csapásban. A két napja tartó mentési munkálatokban eddig 238 embert sikerült élve kimenteni a romok alól.

A katasztrófa által leginkább sújtott, Lazio régióban fekvő Amatrice kisvárosában a legfrissebb adatok szerint 218-an vesztették életüket. 

Szerda óta több mint 900 utórengés volt

A halottak között három brit állampolgár van, egyikük egy 14 éves londoni fiatal, aki családjával együtt nyaralt Amatricéban. Szülei és nővére túlélték a katasztrófát. Öt román állampolgár is életét vesztette, tizenegyet pedig az eltűntek között tartanak nyilván. A spanyol külügy úgy tudja, hogy egy 26 éves nő vesztette életét Illica városban, ahol férjével nyaralt. A kanadai és a salvadori kormány is jelezte, hogy egy-egy állampolgára szintén az áldozatok között van.

Péntek reggel újabb erős utórengés rázta meg Olaszország középső részét, és okozott további károkat Amatrice településén. Az utórengés 4,8-es erősségű volt, a fél hét előtt két perccel történt főrengést több utómozgás követte. A szerdai 6,2-es erősségű földrengést már több mint 900 utórengés követte, akadt köztük a péntek reggelinél erősebb, 5,1-es is, és ez állandó félelemben tartja a túlélőket és a mentést végző egységeket. Az utórezgések miatt félő, hogy két út is járhatatlanná válik, így elzárva Amatrice települést a külvilágtól.

Az olasz kormány szükségállapotot és egynapos nemzeti gyászt hirdetett pénteken, szombaton országszerte félárbocra engedik a zászlókat. Matteo Renzi gyors újjáépítést és hatákonyabb védelmet ígért a földmozgás ellen.

A hős kislány

A Telegraph egy szomorú esetről számolt be csütörtök este. Szerda hajnalban a nyolcéves Giulia Rinaldi és húga, Giorgia békésen aludtak egy Pescara del Tronto-i kis házban. A következő pillanatban az egész világ összeomlott körülöttük. Repedések futottak végig a falakon, majd a mennyzet omladozni kezdett. Sem Giuliának, sem Giorgiának nem volt rá idejük, hogy kimeneküljenek a házból.

Az Olaszország központi részét sújtó, 6,2-es erősségű földrengés idején egy felnőtt sem tudott segíteni a gyerekeken. Giulia lélekjelenlétéből annyira futotta, hogy a testvéréhez szaladt, rávetette magát és szorosan átölelte. És így maradtak 16 órán át.

Giorgia sértetlenül úszta meg a balesetet. Giulia a testével védte meg a húgát a rájuk szakadó tetőtől, de ez az életébe került.

A szülők nem segíthettek a lányokon. Apjuk, Fabio kimentette Sirianni unokatestvérét és a feleségét, de amikor meglátta, hogy a kicsik a romok alatt rekedtek, biztos volt benne, hogy mindketten odavesztek.

A lányok nagynénje, Francesca Sirianni elmondta, hogy a mentést végző tűzoltók egymást ölelve találták meg a két kislányt. A mentők akkor már 24 órája kutattak túlélők után a romok alatt. Számukra az is egy kis megkönnyebbülést jelentett, hogy az egyik kislányt élve menthették ki.

Angelo Moroni tűzoltóparancsnok elmondta, hogy puszta kézzel ásták ki Giorgiát a romok alól. Csak akkor győződtek meg róla, hogy a kislány biztonságban van, amikor a mentősök elvitték.

Remélem, nem sokra emlékszik a történtekből. Ami azt illeti, remélem, mindent elfelejt.

Még csak négyéves. Olyan, mintha fel sem fogná, hogy mi történt. De 16 órát töltött a nővére alatt. Biztos, hogy öntudatlanul is sejti, hogy a testvére halott, csak túl feldúlt ahhoz, hogy beszéljen róla.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport