Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Terrorcselekmény előkészítése miatt fogtak el öt embert Angliában

2016.08.26. 21:25 Módosítva: 2016.08.26. 21:25

Terrorcselekmény előkészítésének a gyanújával őrizetbe vettek pénteken öt férfit az angliai Birminghamben és környékén. Az egyik letartóztatás nyomán katonai tűzszerészeket vezényeltek ki Birmingham Lee Bank kerületébe, írja az MTI.

A rendőrség szerint egy 18, egy 24 és egy 28 éves férfit Birminghamben, egy 32 és egy 37 éves férfit pedig a Birminghamtől északra fekvő Stoke-on-Trent városában fogták el. Elfogásukat a hírszerzés rendelte el egy folyamatban lévő nyomozás részeként. Mindkét helyen házkutatásokat tartanak, a tűzszerészeket elővigyázatosságból vezényelték ki Lee Bankbe - tette hozzá a rendőrség.

Az Egyesült Királyságban jelenleg a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint "súlyos terrorfenyegetettséget" jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint nagy valószínűséggel lehet számítani arra, hogy merénylők terrortámadást kísérelnek meg brit területen.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Ezt a készültségi szintet azonban a legutóbbi franciaországi és belgiumi terrortámadások után sem léptették életbe.