Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ENSZ beszólt Észak-Koreának, Észak-Korea beszólt az ENSZ-nek

2016.08.27. 08:57

Egyhangúlag elítélte pénteken Észak-Korea legutóbbi, három nappal korábban végrehajtott rakétakísérletét az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és "további jelentős intézkedéseket" helyeztek kilátásba az ország ellen – írja az MTI. Észak-Korea szerint inkább abba kéne hagyni a fenyegetést.

Ahogy mi is írtuk, több megkérdőjelezhető eredmény után ezúttal valóban sikeres volt az ország rakétatesztje, Kim Dzsongun büszke is volt, amikor a teszt után arról beszélt, hogy most már Észak-Korea is teljes értékű atomhatalomnak számít. A szerdán kilőtt rakéta 500 kilométert tett meg, a Keleti-tengerbe, Japán partjaihoz közel csapódott be. A kilőtt új hordozórakéták alkalmasak nukleáris robbanófejek kilövésére és célba juttatására. Külföldi szakértők azt is megerősítettek, hogy a rakétákat valóban egy tengeralattjáróról lőtték fel, tehát igaz, hogy az észak-koreai hadseregnek már van olyan járműve, amellyel képesek az ország partjaitól messzebbi célpontokat is megtámadni.

Szörnyű provokáció és több megfontoltság

Az ENSZ BT egyhangú elítélő nyilatkozata és a további szankciók belengetése után Észak-Korea is reagált. Cson Min Dok, a külügyminisztérium illetékese szombaton szörnyű provokációnak nevezte a BT-ben történteket, és hangsúlyozta, hogy országa az Egyesült Államok "vérlázító nukleáris megfélemlítése" miatt fejleszt atomfegyvert, a tengeralattjáróról végrehajtott rakétakísérlet pedig nem veszélyeztette a szomszédos országok biztonságát. Szerinte az Egyesült Államok leginkább úgy tud elkerülni egy végzetes észak-koreai csapást, ha tartózkodik a Phenjan méltóságát sértő cselekményektől, biztonsága veszélyeztetésétől, illetve megfontoltságot és önuralmat tanúsít.

A BT már márciusban elfogadott egy határozatot az Észak-Korea elleni keményebb fellépésről. Ez a korábbinál keményebb szankciókat helyezett kilátásba, de ezek sikere nagyrészt az Észak-Korea kitartó támogatójának számító Kínán múlik. Az újabb rakétateszt után viszont Kína is tiltakozását fejezte ki az észak-koreai nukleáris program ellen.