Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Török harckocsik összecsaptak a kurd többségű ellenzéki erőkkel

2016.08.27. 17:55 Módosítva: 2016.08.28. 16:26

Török harckocsik összecsaptak a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki szövetséggel szombaton Szíria északi részén. Ez volt az első összecsapás, amióta a török tankok a héten átlépték a szíriai határt, közölte egy civil szervezet és egy kurd vezető, írja az MTI. 

Értesülések szerint egy török katona meghalt, három társa megsebesült.

A török hadsereg támogatta Nur el-din el-Zinki lázadócsoport közlése szerint fegyvereseik a török harckocsik támogatásával szombaton megközelítették a Dzserablúsztól északnyugatra fekvő Jusszef Beik falut, és elfoglalták a kurd vezetésű erőktől. A csoport állítása szerint több kurd fegyverest foglyul ejtett.

Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szíriai civil szervezet elnöke megerősítette, hogy ellenzéki fegyveresek harcba bocsátkoztak az előrenyomuló török harckocsikkal Aleppó tartományban, a Dzserablúsztól 8 kilométerre délre fekvő el-Amerne falunál.

Abdel-Rahmán szerint ez az első összecsapás, amióta a török harckocsik szerdán szíriai területre léptek. Szerinte a harckocsikkal összecsapó fegyveresek a kurdokkal szövetséges arabok és türkmének. Két török F-16 típusú harci gép közben az Iszlám Állam terrorcsoport hat szíriai állását, illetve az Egyesült Államok támogatta Népvédelmi Erők (YPG) kurd milícia állásait támadta - közölték török biztonsági források.

Előzőleg szombaton török harci gépek az egyik SDF-fel szövetséges csoport állásait támadta a szerdán a dzsihadistáktól visszafoglalt észak-szíriai Dzserablúsz közelében.

"Török gépek bombázták állásainkat szombat reggel Dzserablúsztól délre és el-Amarne faluban, ahol polgári lakosok élnek - közölte a dzserablúszi Katonai Tanács közleményében. A csoport szerint "ezzel az agresszióval a konfliktus új szakasza kezdődik a térségben".

A török hadsereg által indított Eufráteszi Pajzs hadművelet, amelynek célja, hogy elűzzék az ISIS fegyvereseit a térségből, és megakadályozzák a kurd milíciák előrenyomulását, tovább bonyolítja az amúgy is komplikált szíriai helyzetet. Az autonómiapárti kurdok többsége alkotta Szíriai Demokratikus Erők 2015 októberében léptek szövetségre az aleppói, rakkai és el-haszekei arab fegyveresekkel. A Washington által támogatott szövetség több települést - így az észak-szíriai Manbídzst - foglalt vissza az Iszlám Államtól, amivel kiváltotta a kurd milíciákat terroristáknak tekintő Ankara aggodalmát. 

A szíriai kormányhadsereg szombaton ellenőrzése alá vonta a Damaszkusz közelében fekvő Daraját, miután több ezer lakosa elhagyta a várost, közölte egy nevének elhallgatását kérő katonai vezető. Az evakuálásról csütörtökön állapodtak meg a damaszkuszi vezetők és a lázadók, a kimenekítettek pontos száma nem ismert. Pénteken a SANA hivatalos szíriai hírügynökség jelentette, hogy 4000 polgári személyt telepítenek befogadó központokba és legalább 700 lázadót indítanak a lázadók és dzsihadisták kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíbbe.

Civil szervezetek szerint nyolcezren maradhattak a városban, az ODSH szerint ez a szám jóval alacsonyabb. Az ODSH és ellenzékiek bírálták a fővárostól tíz kilométernyire délnyugatra fekvő, éhínség és a kormányerők mindennapos légitámadásaitól szenvedő település lakosainak "erőszakos kitelepítését". Ez már a második ilyen megállapodás a rendszer és a lázadók között. Homszban, a "forradalom fővárosában" a kormányhadsereg addig ostromolta és bombázta a várost, amíg a lázadók 2014-ben bele nem egyeztek, hogy elhagyják az óvárost.