Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Rakétatámadás ért egy török repteret

2016.08.28. 01:11

Rakétatámadás érte szombatra virradóra a Törökország délkeleti részén lévő Diyarbakir város polgári repülőterét, a Dogan török hírügynökség szerint vélhetően a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei hajtották végre az akciót, amelynek az első jelentések szerint nincs halálos áldozata, írja az MTI.

A város kormányzója szerint négy rakétát lőttek ki a repülőtér egyik rendőrségi ellenőrző pontjára, de célt tévesztettek, csupán néhány ablak tört darabokra, ezért senki nem halt meg, és a repülőjáratokat sem kellett törölni vagy módosítani.

A támadást néhány nappal azután hajtották végre, hogy a török hadsereg megkezdte Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletét. Ennek keretében a török harckocsik behatoltak Szíria területére, hogy meghátrálásra kényszerítsék az Iszlám Állam terrorszervezet erőit, és hogy megakadályozzák a kurd fegyveresek térnyerését.

Diyarbakir az ország délkeleti részének legnagyobb városa, abban a térségben harcolnak a kurdok autonómiájuk megteremtéséért. A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra, és a török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a felkelők ellen. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Korábban írtuk, török harckocsik összecsaptak a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki szövetséggel szombaton Szíria északi részén. Ez volt az első összecsapás, amióta a török tankok a héten átlépték a szíriai határt. Értesülések szerint egy török katona meghalt, három társa megsebesült.