Gyárfás
16 °C
29 °C

Párizs létre akarja hozni a franciaországi iszlámot

2016.08.29. 17:37 Módosítva: 2016-08-29 17:41:23

Konzultációkat indított hétfőn a francia kormány az iszlám szervezetek és a civil társadalom képviselőivel, hogy az ország második legnagyobb vallása jobban illeszkedjenek a köztársasági értékekhez, írja az MTI. A belügyminisztérium egy alapítvány létrehozását tervezi a franciaországi iszlám megteremtéséhez.

A Bernard Cazeneuve belügyminiszter vezetésével folytatott tárgyalások már több hónappal ezelőtt megkezdődtek. A folyamat azután gyorsult fel, hogy július 14-én 87-en meghaltak a nizzai teherautós terrortámadásban, majd iszlamista szélsőségesek meggyilkoltak egy papot Normandiában. 

Novemberig létre akarják hozni a Franciaországi Iszlám Alapítványt. Az alapítvány az oktatás, a kultúra és a fiatalok nevelése területén támogat majd projekteket. Felelős lesz a franciaországi imámok képzéséért, iszlám teológiai kutatásoknak ad teret, és a muzulmán vallás jobb megismertetésében is közreműködik.

Az alapítvány elnöke Jean-Pierre Chevenement korábbi szocialista belügyminiszter lesz. A 77 éves volt belügyminiszter a francia szekularizáció egyik legharcosabb képviselője. Személyét ugyanakkor elsősorban azért érte bírálat a muzulmán vezetők és a politikai elit részről is, mert nem muzulmán. Jean-Pierre Chevenement munkáját egy muzulmán vallású vezérigazgató fogja segíteni.

Az intézmény 5-6 milliós eurós költségvetését elsősorban magáncégek állják, de az alapítvány mintegy egymillió eurós állami támogatást is kap. Cserébe az igazgatótanácsban a belügyminisztérium, a kulturális és az oktatási tárca képviselői is helyet kapnak Anouar Kbibech, a francia muszlim tanács (CFCM) vezetője, négy muzulmán közéleti személyiség, köztük Tahar Ben Jelloun marokkói író és Kamel Kabtane, a lyoni nagymecset rektora, valamint az adományozó bizottság két tagja mellett. "Ez az új struktúra képez majd hidat a köztársaság és a franciaországi muzulmánok között" - mondta a belügyminiszter.

Az alapítványon kívül egy másik szervezet is létrejön, amelyben viszont az állam nem vállal szerepet. Ez utóbbi finanszírozza majd az imahelyek és az imámok teológiai képzésére szolgáló helyek építését, amelyeket eddig nagyrészt külföldi adományokból építettek. A cél, hogy a finanszírozás kizárólagosan franciává váljon, de abban az állam és az egyház szigorú szétválasztását kimondó 1905-ben elfogadott törvény miatt az állam semmilyen szerepet nem vállalhat, hanem csak magánszemélyek és cégek. A belügyminiszter szerint ezt elsősorban az iszlám szabálya szerint feldolgozott halal étkezési vállalkozások szereplői, valamint muzulmán hívek vállalnák fel magánadományokból.

A muzulmán vezetők azt remélik, hogy a konzultációk véget vetnek a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini betiltása miatt kialakult heves közéleti vitának.

"Ez a pozitív esemény véget vetne a burkini undorító epizódjának" - mondta a mintegy négymillió franciaországi muzulmánt képviselő szervezet, a francia muszlim tanács elnöke. Anouar Kbibech szerint azzal hogy anyagi eszközöket kapnak a muzulmán intézmények, megerősíthető a szerepük a radikalizálódás megelőzésében, elsősorban az imámok képzésén keresztül.