Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Plágium a mexikói elnök diplomamunkája

2016.08.30. 06:12
Enrique Pena Nieto mexikói elnök hivatkozás nélkül használt más szerzőktől származó szövegeket egyetemi szakdolgozatában, amelyre 25 évvel ezelőtt az ügyvédi diplomáját kapta - közölte helyi idő szerint hétfőn az államfő alma materének számító Panamericana Egyetem.

Egy héttel korábban az Aristegui Niticias című mexikói tényfeltáró portál számolt be arról, hogy a diplomamunka áttanulmányozása és professzorokkal való konzultáció után arra a következtetésre jutott, hogy "a hivatalban lévő elnök a dolgozat 682 bekezdéséből legalább 197-et plagizált", azaz más szerzőktől emelt át, jelenti az MTI.

Az Opus Dei katolikus lelkiségi mozgalom által fenntartott mexikóvárosi Panamericana Egyetem illetékesei múlt héten indítottak vizsgálatot a kérdésben. Miután hétfőn közölték plágiumgyanút megerősítő eredményeiket, rámutattak: nem tehetnek semmit az ügyben, mivel ahhoz túlságosan régen történt. Felkérték ugyanakkor az ország legnagyobb felsőoktatási intézményét, a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemet, hogy segítsen megfelelő eljárást találni a "példátlan" esetre.

A négy éve hatalmon lévő mexikói elnök népszerűsége a Reforma című napilap nemrég közölt közvélemény-kutatása szerint már e nélkül a botrány nélkül is mélyponton volt, alig 23 százalékos támogatottsággal.

Az üggyel előálló tényfeltáró portált Carmen Aristegui vezeti, az az ismert mexikói újságíró, aki 2014-ben Nieto feleségének botrányt kavaró házvásárlási ügyletét is leleplezte. Mint kiderült, Angele Rivera 2014-ben 7 millió dollár értékben vásárolt luxusingatlant a kormányzati közbeszerzések legnagyobb nyertesének számító vállalattól, a HIGA-csoporttól.