Lemondott a falazással gyanúsított román belügyminiszter

2016.09.01. 22:48 Módosítva: 2016.09.01. 23:14

Bűnpártolás gyanújával indítana bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Petre Toba belügyminiszter ellen, mivel a tárcavezető állítólag önkényesen megtagadta bizonyos iratok titkosításának részleges feloldását, amelyeket a DNA bizonyítékokként akart felhasználni egy másik ügyben - írja az MTI. A tárcavezető csütörtök este bejelentette: lemond tisztségéről.

Az ügyészek szerint a belügyminiszter ahhoz falazott, hogy a belügyi titkosszolgálat (DIPI) vezetői a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan dolgokat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához.

Az ügyészség a csütörtöki közleményében azt állítja: a titkosszolgálat pénzén például babaházat, homokozót, csúszdát, kártyacsomagokat, íjat, röplabdát, futópadot, elektromos sütőt, bőrkötésű könyveket vásároltak, illetve ünnepi vacsorák költségeit fedezték, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

Az ügyészség szerint Toba önkényes, részrehajlását bizonyítja, hogy amikor egy a mostaihoz hasonló ügyben a tanúvédelmi szolgálat főnökeit gyanúsították sikkasztással és hűtlen kezeléssel, nem volt kifogása a bizonyítékok titkosításának feloldása ellen.

Múlt héten a titkosszolgálat több vezetője ellen is bűnvádi eljárás indult. A DNA mostani eljárása a májusban bíróság elé állított Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter korrupciós ügyének a leágazása.

Dacian Ciolos miniszterelnök a belügyminiszter ellen kezdeményezett eljárás hírére reagálva azt mondta: ebben a helyzetben Toba nem maradhat a kormány tagja. Nem sokkal később Petre Toba bejelentette lemondását. A politikus ártatlannak mondta magát, és azzal indokolta önkéntes távozását a tárca éléről, hogy nem akarja egy botrányba belerángatni a minisztériumot a parlamenti választások küszöbén.

Toba Lemondása akkor lép érvénybe, ha az államfő aláírja felmentését.